Mitől van sok betegség?

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy megugrottak a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett betegségek, mivel elmondható, hogy melegszik az éghajlat. A szúnyogok által terjesztett betegségek, valamint más rovarok által is, melyek egyre nőnek és terjednek szerte Európában.

Ez a helyzet az elmúlt években egyre jobban romlott. Így került a malária Görögországba, a nyugat-nílusi vírus Kelet-Európába, a chikungunya Olaszországba és Franciaországba, hogy csak néhány legyen megemlítve.

Kimutatták, hogy ezeket a betegségeket hordozó szúnyogok elterjedhetnek Nagy-Britanniában az elkövetkező néhány évtizedben, és onnan akár Európa többi részén is, mivel a klíma változófélben van. Elmondható, hogy a sok csapadék és a hőmérséklet emelkedése elég ideális feltételeket biztosítanak ezeknek az ázsiai szúnyogoknak, hogy elterjedjenek, mint például a tigrisszúnyognak, amely igen súlyos betegségeket terjeszt. Sajnos tigrisszúnyogokat már hazánkban is felfedeztek az elmúlt években.

Betegség

Betegség

Különösen Angliában nagyon veszélyesek ezek a szúnyogok, hiszen ott kezd igen nagyon megváltozni a klíma. Mindössze 2 fok melegedés is elég ezeknek a szúnyogoknak, hogy a lárvái kifejlődjenek, és aktiválják magukat.

Bár elmondható, hogy ami Angiliában megfigyelhető, tapasztalható, az más európai országban is jelen van, köztük Magyarországon is. Hiszen hazánkban is megfigyelhető az éghajlat változása, az időjárás átalakulása. És ezzel együtt a szúnyogok elszaporodása is.

Persze nem minden fogható az éghajlatváltozásra. Az urbanizáció, a gazdasági fejlődés, valamint a globalizáció is nagy mértékben hozzájárul ehhez a változáshoz. Tehát érdemes a környezetünkre odafigyelni, különösen most, hogy tavasziasodik már az idő, a szúnyogok is kezdenek éledni. De a kullancsokról se feledkezzünk meg!