Mit kell tudni a szülés utáni depresszióról?

A legtöbb embernek a szüléssel kapcsolatban csak az újszülöttel való találkozás, a boldog és meghitt pillanatok jutnak az eszébe, azonban vannak olyan esetek, amikor az újdonsült anyuka egy szülés utáni depresszióban találja magát, és emiatt nem tud igazán örülni az életébe érkező boldogságnak.

A felmérések során kiderült, hogy mára már minden tizedik nőt érint a szülés után depresszió, de szerencsére egyre több hasznos segítséget kapnak a bajba jutott édesanyák. A szülés utáni depressziót rengeteg különféle tényező kiválthatja, de legfőképp azok a nők vannak veszélyben, akik fiatalon vállalnak gyermeket, megromlott házasságban, vagy egyedül kell gondozzák az újszülöttet, de a rossz anyagi körülmények is elősegíthetik a hangulatzavar kialakulását. A szülés a házaspár életét teljes mértékben megváltoztatja, hiszen a jövőben a csecsemő figyelmet, törődést igényel, és ezzel megakadályozza, hogy a szülők vágyai érvényesüljenek. A szülés után megjelenő depresszió legfőbb tünetei az ok nélküli szomorúság, sírás, érdektelenség.

Szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszió

Az édesanyán megfigyelhető, hogy nem tud örülni az újszülött gyermekének, könnyen válik ingerlékennyé, feszülté, idegessé. Az étvágyat tekintve változó a helyzet, hiszen vannak olyan nők, akik a depressziós időszakban rengeteget esznek, de vannak olyanok is, akik képtelenek az evésre. Szülés utáni depresszióról kizárólag abban az esetben beszélhetünk, ha a fentebb említett tünetek a szülést követő három hónapban jelentkeznek, és több mint két hétig minden jel hangulatzavarra utal. Ha a depresszió miatt az édesanya képtelen megfelelően gondozni a csecsemőt, vagy öngyilkossághoz kapcsolódó gondolatai vannak, akkor érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.