Mit érdemes tudni a bőrcipőkről?

Napjainkban már rengeteg típusú cipőt lehet vásárolni a gyerekek, nők és férfiak számára egyaránt. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem találjuk meg azt amelyik passzol az ízlésünkhöz és az anyaga is megfelelő.

A bőrcipő egy magasabb árkategóriájú lábbelinek számít, mint a más anyagból készült cipők. A bőrcipők bizony ápolást igényelnek, ha azt szeretnénk, hogy hosszabb időn keresztül jó állapotú maradjon. Természetesen mikor a bőrcipő ápolásáról van szó, akkor a legtöbb embernek azonnal a cipőbox jut eszébe, azonban manapság már rengeteg olyan szer van, mai a bőrcipő ápolására szolgál. Ezek lehetnek krémek, zselék, folyadékok, stb.  Többféle bőrcipő létezik és ezek kategóriákra oszthatók és jellemezhetők. A box bőr, többféle állati bőrből készül és ez a fajta a legelterjedtebb. Felülete fényesebb és az amelyik nagyon fényes és selymes tapintású, az általában zsírozott. Egy másik kategória a velúr, amely puha felületű, csiszolt bőr, érintésre a száliránya változhat, emiatt bársonyos. Ott van a nubuk bőr is, amely egy finom tapintású, bolyhozott bőr egy nagyon vékony szőrréteggel a tetején. A lakkbőr esetén a természetes bőrt lakkal vonják be.

Bőrcipő

Bőrcipő

A cipő ápolásánál fontos, hogy ne használjunk egyfajta bőrtípushoz gyártott készítményt többféle anyagú cipőre. A velúr és nukubőrből készült cipőket lehetőleg ne érje víz. Akin gyakran visel bőrcipőt az tudja, hogy mikor még új a lábbeli, akkor bizony nagyon kemény és kényelmetlen és akár felsértheti a lábfejet. Sokan hallhatták már a kifejezést, hogy ki kell kalapálni a cipőt. A cipők puhítására néha bizony a kalapálás szükséges. Ha tényleg nagyon kemény a cipő, akkor mindenképp érdemes keresni egy jó cipészt, és rá kell bízni a cipő megpuhítását, így garantáltan kényelmes lesz és hosszú ideig használhatjuk. Minden bőrcipő rendszeres tisztítást és ápolást igényel, ahhoz, hogy megőrizze szépségét.