Mire jó az aloe vera?

Vannak olyan gyógynövények, amelyek népszerűségüket a bennük megtalálható gazdag hatóanyag tartalomnak köszönhetik. Tipikusan ilyen az aloe vera, amely szinte minden vitamint, húsznál is több ásványi anyagot, rengeteg nyomelemet és aminosavat tartalmaz.

Az orvostudomány területén történő felhasználása több ezer éves múltra nyúlik vissza, így már sumér agyagtáblák és tanúskodtak arról, hogy az időszámításunk előtti időszakban is alkalmazták a növényt. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tartották számon, és a mumifikálás folyamata során is felhasználták azt. Az aloe vera gyógyhatása részben annak is köszönhető, hogy a levél külső hártyája alatti szövet aloint tartalmaz. Ezt az alapanyagot a gyógyszergyártás hasznosítja. Természetesen kiemelt jelentőséggel bír az aloe vera gyulladáscsökkentő és antibiotikum hatása is. A magas enzimtartalomnak köszönhetően aktívan hozzájárul a tápanyagok felszívódásához és a szervezet méregtelenítéséhez.  Az aloe vera magas vitamintartalmával erősíti az immunrendszert, de idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatása is érvényesül. A gyógynövényt alkalmazhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.

Aloe vera

Aloe vera

Az aloe vera kivonata akár otthoni körülmények között is előállítható. Először a növény húsos leveleiből vágjunk le egy darabot, majd húzzuk le arról a külső bőrszövetet. A levél belsejében kesernyés szaggal rendelkező, egyébként víztiszta nyálkás anyag található, amit közvetlenül a kezelendő bőrfelületre kenhetünk. Kiválóan alkalmas sérülések és égési sebek kezelésére, de az ízületi és a reumatikus fájdalmak is meghálálják az aloe verával történő kezelést. Ma már a legtöbb helyen beszerezhetünk iható aloe verát, de ampullaként és kapszulaként is hozzájuthatunk értékes hatóanyagaihoz. A rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendkiegészítő nem csak az emésztőrendszert szabályozza, de jótékony hatással van a vese, a máj és az epehólyag működésére is.