Mindennapi testmozgás, avagy a gyaloglás

A gyaloglás minden életkorban elkezdhető, emellett olcsó és egyszerű sport, hasznos és tartalmas időtöltés. Szem előtt kell tartani, hogy a felesleges zsírpárna rendszeres testedzéssel nem gyorsan, de csökkenthető, sőt akár el is tüntethető. Erre igazán alkalmas a gyaloglás, nem véletlen, hogy az orvos is először a gyaloglást ajánlja persze megfelelő, egyéni étrenddel kiegészítve.

A jó erőnlét, avagy a kondíció az a képesség, amikor fáradtság nélkül, és jó közérzettel végezzük napi tevékenységeinket. A legutóbbi évek felmérései megállapították, hogy a mérsékelt, mindennapos testmozgással, mint amilyen a gyaloglás is, javítható a kondíció. A kevesebb energiát igénylő testmozgásra fordított tartalmasabb idő szinte ugyanolyan előnyökkel járhat, mint a rövidebb időtartamú, intenzívebb testedzés.

Gyaloglás

Gyaloglás

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres mozgás erősíti a szívet, amely így gazdaságosabban dolgozik, amíg a megnövekedett oxigénmennyiség nagyobb munkavégzésre teszi képessé tulajdonosát. A terhelést végző testrészek csontjai erősebbé válnak, ezzel megelőzik, lassítják a csontritkulást. A rendszeres testmozgás mindezek mellett edzi az akaraterőt is, így pedig formálja a jellemet és könnyíti a problémák hatékony megoldását.

A gyaloglásnak is van sportöltözete. Kell egy jó sportcipő, szabad mozgást biztosító és az időjárásnak megfelelő sportos öltözet, a testtel érintkező alsó ruházat pamut alapanyagú legyen, gyalogláskor nem ajánlott semmilyen szoros ruhanemű viselete, illetve ne cipeljünk felesleges terheket gyalogláskor. Tudni kell, hogy a gyaloglást a főétkezés után csak két órával tanácsos elkezdeni, a legfontosabb kellék a sportos cipő, a fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, de a kimerültség nem. Végül jegyezd meg, hogy nem szenvedni kell, hanem gyalogolni!