Milyen okokból lehet valaki vegetáriánus?

Ahány ember, annyi táplálkozási szokás létezik. Ahhoz, hogy mindenki kiválassza azt, amelyik a legjobban megfelel az ő ízlésének és életvitelének, nem kell nagy tudomány, azonban hogyha valaki tudatosan szeretne táplálkozni, akkor már nagyon is utána kell néznie a dolgoknak, és pontosan tudnia azt, hogy melyek a számára elkerülendő élelmiszerek, és melyek azok, amelyeket bármikor fogyaszthat.

A vegetáriánus étrend tipikusan a tudatos táplálkozási módok csoportjába sorolandó, és egyre több ember él vele. Azonban vannak olyanok is, akik ezt teljesen felelőtlenül teszik, olyan értelemben, hogy eldöntik, hogy nem szeretnének húst fogyasztani, azonban nem pótolják az ez által elvesztegetett tápanyagokat semmilyen formában. Az ugyanis egyáltalán nem „elég”, hogyha valaki lemond a húsról, szükség van arra, hogy a hús bevitelének elmulasztásával pótoljuk a szükséges anyagokat, mert hogyha nem, nagy a kockázata annak, hogy valamilyen hiánybetegség fog fellépni. Ebben az esetben pedig az utólagos pótlás sokkal nehezebb és körülményesebb, mintha eleve jól táplálkoztunk volna, és odafigyeltünk volna a megfelelő anyagbevitelre. Mindezekért érdemes utána nézni, hogy ne utólag érjen bennünket meglepetés.

Vegetáriánus étrend

Vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend bevezetésének azonban több oka is lehetséges. A leggyakrabban az állatok védelmét helyezik előtérbe, azonban nagyon gyakori az a jelenség is, hogy valaki vallási okokból lesz vegetáriánus. Számos vallás helyezi előtérbe a húsfogyasztástól mentes életformát. Ezt a jelenséget leginkább a hinduknál és a buddhistáknál figyelhetjük meg, ugyanis a hús fogyasztása náluk egyet jelent a rossz karmánk halmozásával. Mindezeken kívül még léteznek okok, azonban a felsoroltak a leggyakoribbak az egész világon, akárhol is vizsgálódunk.