Milyen matracot válasszunk?

Az egészséges környezet megteremtése pihenésünkhöz rendkívül fontos szerepet játszik életminőségünkben. Egyszer mindenki eljut a matracvásárlás problémájáig, amikor is szembe kell nézni azzal, hogy gyakorlatilag a legtöbb embernek fogalma sincs arról milyen szempontok alapján próbáljon hosszú távon megoldást találni. Első nekifutásra elképesztően sok, egymással gyakran szöges ellentétben álló információk tömegéből kellene kiszűrni legalább egy olyat ami segít az eligazodásban. Mivel nem kis értékű beruházásról van szó fontos az, hogy az információtengerből valamilyen épkézláb kiindulópontunk legyen.

Általános személyre szabott tanácsot adni lehetetlen. Ráadásul ahány ország annyi szokás egymástól , teljesen eltérő alváskultúrával, választékkal és igényekkel. Tudták azt, hogy az egyetlen ország ahol kispárna egészíti ki a nagypárna paplan kombinációt az Magyarország? Vagy, hogy a nagyméretű matracok teljesen eltérő méretűek az Angolszász kultúrában mint Európában? Vagy, hogy a skandináv országokban egy ágy elképzelhetetlen valamilyen topper nélkül?

Magyarországot mindig a német hatás és hasonló alváskultúrával általánosítják, pedig számtalan eltérés van. Alapvetően a legnagyobb különbség a matrac keménysége. Magyarországon a vásárlók nagy többsége a kemény matracokat részesíti előnyben. Az, hogy ez miért alakult így ki nem teljesen világos. Nálunk sokkal fejlettebb alváskultúrával rendelkező országokban, ahol számtalan alváslabor kutatóintézet foglalkozik a kérdéssel, hihetetlen mennyiségű gyakorlati tapasztalatot szerezve, részletesen vizsgálva a gyakorlati eredményeket a közepesen kemény vagy puha de ergonómikus alátámasztást biztosító matracokat preferálják. Magyarországon az általánosan elterjedt vélemény az, hogy a gerincoszlopnak a kemény matrac a megfelelő noha ezt semmilyen vizsgálat, tudományos értekezés nem született.

Gigamatrac

Gigamatrac

Alapvetően két azonos ember nincs testfelépítésben, súlyban és alvási igényekkel. Ami a matracok kiválasztásának fő szempontjának kell lennie, hogy az kényelmes és a saját igényeinek megfelelő legyen. Ennyi. Az összes többi olyan minimális kiegészítés sokszor persze több tízezer forintért aminek semmi jelentősége sincs. Érdemes olyan matracokat és olyan kereskedéseket felkeresni ahol találunk nemzetközi tradicionális márkákat, ahol az értékesítő személyzet magas szintű szakmai tudással rendelkeznek és nem szeretnének mindenáron valamilyen típust a vásárló „nyakába sózni” csak mert egészen biztos, hogy az a legjobb. Nincsen olyan recept mely szerint kijelenthető lenne, hogy csak a biomatracok a legjobbak, vagy a táskarugós matrac sokkal jobb mint egy bonell rugós, vagy a hideghab jobb mint a latex.

Érdemes körülnézni, utána olvasni és próbálni, próbálni olyan szakkereskedésekben mint akár a Gigamatrac Factory&Outlet ahol a nemzetközi nagy márkák mint a Tempur, Dunlopillo, Curem mellett megtalálható az összes hazai márka mint a Rottex, Relaxx, Swisstech, Swissdream szakmailag rendkívül képzett szakértőkkel.