Milyen halat tegyünk az akváriumba?

Sokan szeretnének háziállatot, de megfelelő hely, vagy a házi kedvencre jutó idő hiányában nem mernek bevállalni kutyát vagy macskát. Nekik megoldás lehet az akvárium, ami egyben a lakás dísze is. Mielőtt valaki akváriumot vesz, alaposan utána kell olvasni, hogy megfelelően ki lehessen választani annak nagyságát, a bele való növényeket, tárgyakat.

Az akvárium élővilágának kialakítása alapos ismereteket követel, a víz hőfoka, vegyszerezése, a növények tudatos választása mind fontos elemei az akvarisztikának. Amikor az akváriumot sikerült a helyére tenni, optimalizálni az élővilágát, megkezdődhet a halak telepítése.

Guppi – Elevenszülő faj, nem ikrákkal szaporodik. Egyike a legigénytelenebb halaknak. A hím színes, a nőstény halványsárga színű. Mindig több nőstényt kell tartani, hogy ne tudják agyonhajszolni őket a hímek. Gyorsan szaporodnak, szülés előtt az anyahalat külön akváriumba kell tenni, majd amikor a 10-30 kicsi világra jött, a nőstényt vissza kell tenni az eredeti helyére. A guppiknak  jó minőségű száraz tápot kell adni, de szükségük van élő eleségre , valamint növényi táplálékra is.

Guppi

Guppi

Szifó – Más néven mexikói kardfarkú hal. A nőstények nagyobbak, testesebbek. Mindig jól le kell takarni az akváriumot, mert szeretnek kiugrálni. Etetés szempontjából igénytelenek, szinte mindent megesznek. Kedvencük a tubifex és a vizibolha. Érdekességük, hogy a termékeny nőstények hím egyeddé válhatnak! Így fordulhat elő, hogy egy csupa női egyedből álló csoportban is születnek kishalak. A vemhesség 4 – 5 hét, az ivadékok száma elérheti a kétszázat is.

A két legnépszerűbb díszhalon kívül közkedveltek még a plattik, mollyk, dáriók, díszmárnák, páncélosharcsák, pontylazacok és az aranyhalak is.