Milyen a karnevál Velencében?

Már csak néhány hét és itt a farsangi időszak, kezdődnek a bálok, mulatozások. Nézzük meg, Velencében hogy zajlik a karnevál! A karnevál szó a latin came levare magyarul a “hús elhagyása” szó kombinációból alakult ki, utalva arra, hogy a farsangi időszak húshagyó szerdáig, azaz a húsvétot megelőző 40. napig tart.

Farsang idején vidám, maskarás turisták sokasága lepi el Velence utcáit és csatornáit. A velencei karneválról ugyan már 1094-ben tudósítanak a források, a “karneválok városa” rangot csak a 18. században kapta meg, a kikötőváros. A Velencei Köztársaság bukása után a karnevál is kezdett feledésbe merülni. A 20. század utolsó negyedében azonban elkezdődött a rendezvény reneszánsza.

A húshagyó csütörtöki mulatságtok eredetileg színpompás felvonulással kezdődtek, melyet virágokkal díszített ökrök vezettek fel. Ma már a galambröptetéssel vagy az Angyalok szárnyalása nevű eseménnyel indul a karneváli hét. A húshagyó csütörtök utáni vasárnap a Szent Márk tér környékét ellepik a külföldi turisták és a jelmezes velenceiek. Velence és a karnevál legfőbb szimbóluma a velencei maszk, mely a korábbi évszázadok során a város mindennapjainak elválaszthatatlan részévé vált. A jelmezkészítés nagyon régre nyúlik vissza. A maszkok viselését törvény szabályozta, eleinte csak húshagyó keddig engedélyezték.

Velencei-karnevál

Velencei-karnevál

Ma már a karnevál idején bőséges választék van maszkokból, álarcokból és jelmezekből, melyek ára 5-30 euró között van. Aki egy kis egyediségre is vágyik, arcára is festethet karneváli álarcot a kitelepült maszkmestereknél, kb. hasonló áron. A Pazar ruhákat azonban az átlag turista általában nem tudja megfizetni.

Jó hír, hogy nem kell Velencéig utazni, itthon is sok helyen lesz farsang, jelmez bál és mulatság.