Mikor érkezik el a gyereknél a mobilozás ideje?

Ma már a totyogók is folyton a szüleik mobiljával játszanak és előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor a gyerekek benyújtják igényüket egy saját telefonra. Mielőtt születésnapra vagy karácsonyra meglepnénk őket az áhított mobillal, érdemes végiggondolni néhány dolgot.

[wp_ad_camp_1]

Hogy mikortól szabad a gyerek kezébe saját telefont adni, nem létezik rá egységes szabály. Elsősorban az érettség számít és nem az életkor, hiszen a gyereknek felelősségteljesen kell tudnia kezelni a készüléket minden szempontból – így az anyagiak szempontjából is.

A legtöbb gyerek 12-13 éves korában kapja meg első telefonját. A szülőknek azonban fel kell mérniük, hogy gyermekük egy mobil birtokában képes lesz-e ugyanannyi időt fordítani a házifeladatára, nem hanyagolja-e el a tanulást, nem hagyj-e el a telefont és nem gyárt-e rémisztő számlákat.

Mobil & Gyerek

Mobil & Gyerek

Mielőtt megvásárolnánk a telefont, beszélgessünk a gyerekkel és kérdezzünk rá, pontsan miért szeretne saját készüléket. Beszéljük át vele alaposan a használat szabályait is – pl. hétvégén csak korlátozott, iskolában egyáltalán nem használhatja – és értessük meg vele azt is, maga a telefon megvásárlása és annak fenntartása milyen anyagi vonzatokkal jár.

Hangsúlyozzuk ki, hogy a telefon nem természetes módon jár a gyereknek, hanem ki kell érdemelni. Jó, ha a költségek fedezésébe legalább részbem beszáll, a szülő és a gyerek közösen megtervezhetik, hogyan jön össze a telefonra és annak fenntartására szánt pénz.