Miért nem tanácsos fogat fehéríttetni?

Sok ember nincs megelégedve a küllemével, és ezért olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek abban segítenek, hogy változtasson rajta. Nagyon sokan a fogaikkal nincsenek kibékülve, és annak érdekében, hogy szép fogsoruk legyen, fogszabályzót, és esetleg fogfehérítést alkalmaz. A fogszabályzó egészségügyi szempontból hasznos, azonban a fogfehérítés csupán esztétikai szempontból.

A fogfehérítés nagy divat lett manapság, és többféle módon is szokták végezni. Amikor valakinek nem eléggé fehérek a fogai, akkor rendszerint tesz azért, hogy azok legyenek. Van, akinek genetikailag sötétebb színűek, van, akinek a fogkőlerakódás miatt, és van, akinek a táplálkozás, vagy éppen a túlzásba vitt alkohol és nikotinfogyasztás miatt. Attól függően, hogy melyik esetről van szó, más- és más fogfehérítési eljárások alkalmazása indokolt. Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag sötétebb színű a foguk, általában vegyszeres megoldást javasolnak, amely viszont nem tart sok ideig, ráadásul maradandóan károsíthatja a fogakat is. A túlzásba vitt alkohol, vagy nikotinfogyasztás következtében kialakult fogsárgulásra is szintén hasonló az eljárás.

Fogfehérítés

Fogfehérítés

A fogak nagyon gyakran a fogkő lerakódása miatt váltanak színt, és ebben az esetben a legjobb, hogyha úgy hagyjuk őket, ahogy vannak. A fogkövek ugyanis megvédik a zománcot, így sokkal kevesebb eséllyel romlanak ki a fogak, mint ahogy különben kiromlanának, meglyukadnának. Sokszor nem tanácsos, hogy leszedessük a fogköveket azért sem, mert közben megsérülhet a fogíny is, amely szintén hosszútávú kellemetlenségek okozója lehet. A legjobb, hogyha csak egészségügyi okokból megyünk fogorvoshoz, mert ha esztétikai okokból szeretnénk változást létrehozni, akkor az sajnos nagyon sok esetben az egészség hosszútávú rovására megy.