Miért különleges a sarki róka?

Sok olyan állatfaj van, amely nem ismerős olyan sok embernek. Ezek általában a ritkább példányok, és olyan helyeken találhatók, amelyek megközelíthetetlenek az emberek számára. Sajnos a legtöbb hasonló állat a kihalás szélén áll, úgyhogy megéri egy kicsit több figyelmet fordítani rájuk.

A sarki-róka egy kimondottan jó példa mindezekre, mivel egy ritka állatfajtának számít, amelyet nem minden ember tart számon. Hogyha erről van szó, első sorban azt kell megvizsgálni, hogy miért is olyan ritkák. A válasz a kérdésre a következőkben keresendő: mivel a sarki róka kevés helyen él meg (nagyrészt csak Északi sarkvidék és Észak-Amerika egyes helyein fordul elő), eleve adott az alacsony példányszám. Azonban erre az is rengeteget rátesz, hogy nagyon sok ember vadássza őket, elsősorban a bundájuk miatt. Gyakran megesik, hogy egy állatfaj azért (vagy nagyrészt azért) kerül a kihalás szélére, mert túlzásba viszik a levadászását. Ilyenkor határozottan kell fellépni ezek ellen a dolgok ellen, viszont nem szabad naivnak lenni sem, hiszen ezek a fellépések csak nagyok kis százalékban érnek el hatásos eredményt.

Sarki róka

Sarki róka

Némileg megoldást jelent ezekre a problémákra a sarki rókák tenyésztése. Igaz, hogy ez sem a legetikusabb lehetőség, ami létezik (a rókákat ugyanis csakis azért tenyésztik, hogy aztán fel tudják használni a bundájukat), viszont még mindig jobb, mintha a természetben vadásznák őket. A bundájuk nagyon értékesnek, és már-már ritkaságnak számít, azonban jó, hogyha az ember nem támogatja az ilyen dolgokat, még azzal sem, hogy megvásárolja, vagy használja azt. Nagyon fontos, hogy az ilyen állatok fenn tudjanak maradni, és ne haljanak ki, már csak az ökoszisztéma szempontjából is. Fontos, hogy az ilyen dolgokon mindenki elgondolkozzon, és lehetőségei szerint cselekedjen is mindezek érdekében.