Miért jó, ha izzadunk?

Az emberi test az izzadással hűti magát. Tehát, hogy testhőmérsékletünk nem nő túlzottan magasra, az izzadás egyik előnye, de nem az egyetlen. Más szempontból is jótékonyan hat a szervezetre, még akkor is, ha sokszor a pokolba kívánjuk.

Számos egészségügyi szakember egyetért abban, hogy az izzadás során nem csak víz, de a felesleges méreganyagok is távoznak a szervezetből. A szaunázás vagy a testmozgás során bekövetkező fokozott izzadásnál arra kell figyelni, hogy az elveszített folyadékot mielőbb pótoljuk.

Az izzadás az eltömődött pórusok problémáját is képes megoldani, hiszen ilyenko a bőr pórusai megnyílnak. Azonban nem elég csak izzadni ahhoz, hogy a bőrünk tiszta maradjon, hiszen maga a verejték kifejezetten szennyezett, ezért csak elősegíti a bőrproblémák kialakulását. A helyes módszer, hogy izzadás közben alaposan megtisztítjuk a bőrünket és nem hagyjuk a verejtéket órákon át száradni arcunkon.

Izzadás

Izzadás

Egyes kutatások szerint az izzadtság gyógyerővel bír. Feltételezik, hogy a verejtékezéssel a természetnek többek közt az volt a célja, hogy a bőr felszínén lévő sérüléseket fertőtlenítse és elősegítse azok gyógyulását. Bár ebben a témában még további kutatásokra van szükség, az első eredmények nagyon izgalmasnak tűnnek.

Az izzadásnak ezenkívül is tulajdonítanak még előnyöket. Így a vérkeringés javítását, a magas vérnyomás csökkentését, az általános egészségi állapot javulását. Azonban a verejtékezés csak egy bizonyos mértékig egészséges, ha túlzottan jelentkezik, akár hormonzavarra is utalhat.