Miért hasznos a szőnyeg?

Napjainkban már nincs egy egységes trend, ami szerint berendezhetjük a lakásunkat. Régebb megvoltak azok a taktikák és berendezési tárgyak, amelyek a „polgári jólétet” tükrözték. Ehhez képest, ma annyira eltérőek az egyes lakberendezési stílusok, hogy szinte lehetetlen az alapján a lakók kilétére következtetni.

Mindenki a saját stílusa szerint rendezi be a lakását, amely lehet teljesen egyéni, vagy alkalmazkodhat az aktuális lakberendezési magazinokban található képekhez is.

A szőnyeg használata teljesen véletlenszerű, azaz ugyanolyan eséllyel található meg a régebbi típusú házakban, mint a legmodernebb stílusúakban. Elsődleges funkciója ma már a dekorálás. Emellett háttérbe szorul a funkció. Régebb, amikor még nem álltak az emberek rendelkezésére ilyen fajta házak, valamint panellakások, a szőnyeg használata elengedhetetlen volt a melegítés miatt is, mert meggátolták, hogy alulról terjedjen a hideg. Ma már azonban nem olyan elengedhetetlen ez a dolog, hiszen rengeteg új szigetelési technika létezik, amely megakadályozza, hogy egy lakás kellemetlenül át tudjon hűlni alulról. Gondoljunk csak például a nagyon népszerű padlófűtésre.

Szőnyeg

Szőnyeg

Egy ilyen fajta fűtési rendszer mellett a szőnyeg használata nemhogy fölöslegessé válik, hanem egyenesen gátolja a meleg szabad felfele áramlását.

Azonban az olyan helyeken, ahol nem beszélhetünk sem padlófűtésről, sem pedig alsó szomszédról, aki fűt, és akitől a meleg átjöhet hozzánk, mégis tanácsos szőnyeget tartani, már csak anyagi megfontolásból is, mert amellett, hogy sokkal kellemesebb, sokkal kevesebb fűtéshez használatos anyagot is kell felhasználnunk. Nem utolsó sorban pedig a szőnyeg kiváló dekorációs elem, és képes még a legridegebb berendezésű lakást is kellemes, meleg otthonná varázsolni.