Miért fontos sportolni? – Néhány ötlet a fontosságára

Kényelmes ember a magyar. Szeret jókat enni, majd pihenni és aludni. De eközben elvárja, hogy egészséges maradjon. Sajnos ez lehetetlen. Van erre valami megoldás? Igen, van, mégpedig a sportolás. Nem kell megijedni, nem akarunk olimpiai bajnokok lenni, csupán kicsit egészségesebbek lenni.

Kimutatták különböző kutatásokkal, hogy akik heti rendszerességgel sportolnak, sokkal egészségesebbek, mint akik nem sportolnak. Tehát, itt a tavasz, ideje nekünk is elkezdeni valami sportolási lehetőség után nézni. Például futhatunk. De nem kell elsőre maratoni futást rendezni, hanem fokozatosan emeljük a távot. Először csak kicsi távot fussunk, rövid ideig. Majd hetente emelhetjük a távot. Vagy havonta, ha így a jobb. De kocoghatunk is, ha a futás nagyon megerőltető. Esetleg sétával is sportolhatunk, amennyiben nem csupán egyenes terepen sétálunk, hanem emelkedőn is.

De kerékpározhatunk is. Itt is nagyon fontos a fokozatosság elvét betartani. Mivel így elkerülhetjük a megerőltetést, az izmok hirtelen megterhelését. Esetleg kosarazhatunk is, hiszen nagyszerű mozgási lehetőség az is. Vagy bármi olyat sportolhatunk, amit szívesen és örömmel csinálnunk.

Sport

Sport

Eleinte elég hetente egyszer sportolni, majd idővel emeljük ezt heti két napra, majd háromra. De valóban csak fokozatosan. Az sem jó, ha megterheljük a szevezetünket. Hiszen akkor ellenkező hatást érhetünk el.

Persze a sportolással egyetemben nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Mivel akkor hőt adunk le, ezért különösen figyeljünk, hogy valamivel többet igyunk. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal italt is, főleg, ha kerékpározni megyünk.

Tehát számos lehetőség adódik a sportolás szempontjából. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy válasszuk ki, hogy melyik számunkra a legideálisabb és a legjobb. Valamint persze némi akaraterő is szükséges hozzá, és talán egy barát vagy ismerős is, akivel talán sokkal hatékonyabb a sportolás.