Miért fogyasszunk gyakran sárgarépát?

Az egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy fogyasszunk különféle gyümölcsöket és zöldségeket. A sárgarépa egy olyan zöldség, amely egész évben szinte bárhonnan beszerezhető és rengeteg étel elkészítéséhez felhasználható. A sárgarépát ajánlott tudatosan beiktatni a táplálkozásunkba, ugyanis számos jótékony hatással van a az emberi szervezetre.

A sárgarépa egyik fontos alkotóeleme a karotin, amely segít az immunrendszer erősítésében, megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaival szemben, és ezáltal a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A sárgarépa nyersen és főve egyaránt fogyasztható, azonban kevesen tudják, hogy a legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. Több kutatás is kimutatta, hogy a répában levő karotinoknak immunserkentő hatása van. A kutatások során az is kiderült, hogy a szájon át adott úgynevezett béta-karotin megfelelő mennyiségben nagy mértékben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását. Magas A-vitamin tartalma és antioxidáns tartalma miatt csodákat képes tenni a bőrrel. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a különféle bőrproblémák és segít a bőr egészségének megőrzésében is.

Sárgarépa

Sárgarépa

A fogakra is jó hatással van, segít eltávolítani a fogkövet és a fogak között lerakódott ételmaradékokat. Fokozza a nyáltermelést amivel kiegyenlíti a szájüreg ph értékét, erősíti a fogínyt, valamint csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét. A benne található ásványi anyagok elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat. A sárgarépában levő vitaminok segítik a hajszálak vastagodását és a haj erősödését, serkentik a fejbőr vérkeringését is, ami késleltetheti az őszülést. A terhes nők számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel elősegíti a magzat egészséges fejlődését és csökkenti a fertőzések kockázatát.