Miért célszerű elkerülni a kemény matracokat?

Bizonyára most meghökkenve kezdte elolvasni a cikket, ugyanis évtizedek óta a csapból is az folyik, hogy minél keményebb egy matrac, annál jobb. Nem meglepő, hogy érdekesnek találják a tényt, ugyanis az orvosok nagy része, még a mai napig is ezt az elvet vallja.

Ezzel az elképzeléssel csakis egy baj van, mégpedig az, hogy nem igaz. Ugyanis olyan előfeltevésekből alakultak ki, melyeket valódi kutatások és tapasztalatok sohasem támasztottak alá. Ennek a mítosznak a végnapja 2003-ban jött el, amikor is egy tény meggyőzte az orvosokat. Ugyanis ekkor történt, hogy napvilágot látott meg egy Spanyol tanulmány,  melyre a szakorvosok azóta is iránytűként tekintenek a szakorvosok. A kutatás során 313 derékfájással küzdő beteget vizsgáltak meg 90 napig. A csoportot kettő részre osztották fel, az egyik csoport matracait keményre, a csoport másik felének pedig félkemény matracokat adtak. A hátfájás mindkét csoport tagjainál enyhült, ám jelentős eltérés a félkemény matracokat illetően tapasztaltak. Vagyis, amennyiben derék, vagy hátfájással küzdünk, akkor semmiképpen se kemény matracot válasszunk.

Kemény matrac

Kemény matrac

Sokkal inkább célszerű a félkemény matrac mellett letenni a voksunk, ugyanis az hozhassa el a javulást, illetve a gyógyulást az életünkbe. Ennek pedig igen egyszerű az oka, mégpedig, hogy a közepesen kemény matracok kisebb nyomást helyeznek a vállra, illetve a csípőre. Ugyanis természetesebb gerinc helyzetet tesznek lehetővé, illetve támogatják a magzati pózban való alvást. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy senki számára sem ajánlott a kemény matrac. Csak annyit szeretnénk mondani, hogy az emberek 99%  számára a félkemény matrac bizonyul a legoptimálisabbnak. Ugyanis a túl kemény, vagy a túl puha matrac jelentős feszültséget okozhat a derék csigolyáinak.