Méz fajták és jótékony hatásai

A méhészetekben manapság már egyre több típusú fajtaméz közül válogathatunk. Bármelyiket is választjuk, mindegyik jó hatással van egészségünkre és számos betegséget kezelhetünk vele.

A mézben számos aminosavat, ásványi anyagot és vitamint találunk. Nagymértékben tartalmazza a B-vitamin több típusát, valamint A-, E- és C-vitamint. Ez mellett folsav tartalma is magas. Erősíti az immunrendszert, baktériumölő hatással bír. Azokban a típusokban, melyek sötétebb színűek, nagyobb mennyiségben megtalálható a vas, réz és mangán. Vásárlásának mennyiségével nem eshetünk túlzásba, mivel hosszú évekig képes megőrizni minőségét, bár ajánlatos sötét, hűvös helyen tárolni. A méz legtöbbször megszilárdul, ilyenkor állítsuk nem túl meleg vízfürdőbe, így visszanyerhetjük folyékonyságát.

Méz

Méz

A mézek közül az egyik legismertebb a vegyes virágméz. Ez gyakran többféle virág nektárjából tevődik össze, igen aromás, talán alacsonyabb ára miatt, ez a legkeresettebb. Sokan csak a főzéshez, sütéshez, vagy italok édesítésére használják. Hazánkban a vegyes virágmézen kívül az egyik legismertebb fajtaméz az akácméz. Ez a szervezet számára fertőtlenítő és gyulladás gátló hatással bír, csillapítja a köhögést, gyakran még a gyomorsav ellen is használják. Állaga folyékonyabb, a magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően, színe teljesen világos, tiszta, áttetsző. Hazánk Európa szinten kiemelkedő az akácméztermelésben. Az akácméz mellett a hársméz az egyik legerősebb gyulladás gátló hatással bíró mézfajta. Ezt is hazánkban nagyon kedvelik, leginkább vöröses színnel rendelkezik. Gátolja az érelmeszesedést, enyhíti a lázas betegségek tüneteit. Használhatjuk köhögésre, görcsoldásra, valamint a stresszes állapotok, álmatlanság kezelésére.