Mennyit árt a számítógép a szemünknek?

Hétköznapokon napi nyolc órát eltölteni a monitor előtt ma már átlagosnak mondható. Sokszor a fennmaradó idő egy részét is kijelzők bámulásával töltjük el, gondoljunk csak az okostelefonra vagy a tévére. Rengeteg információhoz jutunk ugyan, de vajon mit jelent mindez a szemünk számára?

A kutatások szerint a számítógéppel dolgozók 50-90%-ánál előbb-utóbb biztosan kialakul valamiféle látásprobléma. Bár a komoly látáskárosodás veszélye szinte kizárható, a rövidlátás, a homályos látás esélye folyamatosan nő a számítógép használat során. Az orvosi neve az ezzel kapcsolatban kialakuló látászavaroknak a számítógépes-látás szindróma, ami idővel egyre súlyosbodik.

Szem & számítógép

Szem & számítógép

Mivel mindig ugyanolyan test- és fejtartással nézzük a monitort, a szemek is mindig azonos ponton károsodnak. A fények, a kontrasztok, a villogás nagyon igénybe veszik a szemizmokat, megterhelő számukra feldolgozni mindazt, ami a képernyőn történik. Számítógépezés közben jellemzően jóval kevesebbet pislogunk, mint amikor felállunk a monitor elől. Ez szemszárazságot és a szemek kivörösödését okozhatja, megelőzhetjük, ha tudatosan odafigyelünk a gyakori pislogásra.

A szakemberek szerint az ideális, ha a számítógépet szemünktől 20-28 cm-re és szemmagasság alatt egy kicsivel helyezzük el. A világítást úgy irányítsuk, hogy lehetőleg a kijelzőn semmi se tükröződjön. Nyugtató hatású szemcseppekkel nagy terhet vehetünk le szemeinkről.