Mennyit alszanak az állatok?

Minden élőlénynek szüksége van alvásra. Az embernek kb. napi 8 órát kell aludnia, hogy kipihenje magát, regenerálódjon. Az állatoknak is szükségük van alvásra, hogy egészségesek maradjanak. Azonban a különböző állatfajok alvásigénye és annak módja jelentősen eltér egymástól.

A hüllők és a kétéltűek idejük egy részét alvással töltik, a halak alvása azonban  másféle, mint amit mi ismerünk. A halaknak – a cápák kivételével – nincs szemhéjuk, így nem tudják becsukni a szemüket, alvás közben nem mutatják az emberre jellemző agyhullámokat, sőt néhány halfaj még alvás közben sem hagyja abba az úszást.

A kis testű madarak éjszaka alszanak, közben ülnek, fejüket a szárnyuk alá dugják. A baglyok nappal, ülve alszanak, közben gyakran felébrednek. A ragadozó madarak éjszaka alszanak, hosszú időn át. Alvás közben ülve, fejüket a szárnyuk alá dugják.

A denevérek nappal alszanak, alkonyatig. Alvás közben fejjel lefelé csüngenek, mert a szárnyuk gyenge ahhoz, hogy a földről a levegőbe emeljék magukat.

Alvó cica

Alvó cica

A tengeri malacok fekve alszanak, egyfolytában csak keveset, nappal vagy éjjel. A szarvasmarhák alváskor lefekszenek, sűrűn felébrednek, képesek nappal és éjjel is aludni. A lovak, állva alszanak, gyakran megszakítva álmukat. Az elefántok éjjel merülnek álomba, állva vagy fekve.

A ragadozó állatok zömmel fekvő helyzetben, nappal alszanak alkonyatig. A házimacska nappal alszik szívesen, fekvő pózban, és gyakran felébred. A kutya nappal és éjjel is tud aludni, fekve teszi ezt, alvását gyakran megszakítja.

A majmok összegömbölyödve egész éjjel alszanak, ágakra kapaszkodva, esetleg  guggolva.

Végül egy érdekesség: a legkevesebb alvással a zsiráf éri be az emlősök közül, alvásigénye 10 perc és két óra között változik.