Mennyire ártalmas a cukor?

Függőséget okoz és minden szempontból káros a szervezetre. Ezt állapította meg nemrég egy amerikai kutatóorvos, aki kezdeményezte, hogy az alkohollal és a dohánnyal együtt tegyék tiltólistára a magas cukortartalmú termékeket és azokat csak a nagykorúak számára tegyék elérhetővé. Valóban olyan méreg a cukor, amit jobb, ha a gyerekektől távol tartunk?

A cukor kényes kérdés a fogyókúrázók számára, de a legújabb kutatások szerint nemcsak azoknak kell óvakodni tőle, akik a súlyukra szeretnének vigyázni. Manapság már akkor is cukrot eszünk, ha nem konkrétan édességet vásárolunk, hiszen az élelmiszeripar a cukrok különböző formáját még az olyan, egyébként egészségesnek hitt termékekbe is becsempészi, mint a joghurtok vagy a gabonapelyhek.

Cukor

Cukor

A cukor az életünk része és nem is kell ahhoz édesszájúnak lenni, hogy napi rendszerességgel fogyasszuk. Egy pohár szénsavas üdítőital vagy egy csésze kávé, egyetlen szelet csokoládé már több, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. A túlzott cukorfogyasztás idővel cukorbetegséghez, anyagcsere zavarokhoz, elhízáshoz vezet, problémát okoz a keringésben és a májműködést is gyengíti.

Ugyanígy hat a szervezet védekező rendszerére, az immunrendszerre, sőt az endorfin hormon termelődésének csökkentésével akár depressziót is okozhat. A bőr is megsínyli a túl sok cukor fogyasztását, mivel csökkenti a kollagén és az elasztin termelődését, ezáltal pedig a bőr folyamatosan veszít feszességéből.