Mennyibe kerül egy átlagos panellakás?

Az ingatlanpiaci válság lassan a végéhez ér hazánkban is, ha hihetünk azoknak a pozitív jeleknek, amelyek az idei harmadik negyedév statisztikáiban szerepelnek. A lezárt tranzakciók száma tovább emelkedett, így az ingatlanszakma képviselői szerint ez lesz a válság utáni legerősebb éve a magyar ingatlanpiacnak.

A lakásárak is lassan emelkedni látszanak, ami mindenképp egy pozitív fordulat lenne a piac számára, olyan amire már régóta várunk. A régiók közötti sorrend nem tűnik módosíthatónak, Kelet Magyarországon alacsonyabbak az árak, mint Nyugat Magyarországon, Budapest pedig mindkét régiót alaposan beelőzi.

2014 szeptemberében a Duna House nyilvánosan közzétett adatai alapján egy átlagos panellakás 185.000 Ft/m2 áron cserélt gazdát a főváros pesti oldalán, a budai oldalon pedig több mint 200.000 Ft/m2-ig kúszott az ár. Vidéken ugyanez a panellakás 124.000 forintos átlagáron talált vevőre.

Panellakás

Panellakás

Egy évvel korábban 155.000 forintba került átlagosan egy pesti panel és 196.000 forintba került ugyanez Budán, az országos átlag pedig hasonlóan alakult a mostani számokhoz. Viszont míg idén ebben az ingatlankategóriában gyakorlatilag eltűnt a különbség a keleti és a nyugati országrész között, egy éve még szignifikánsan drágábbak voltak a nyugat-magyarországi ingatlanok.

A téglalakások továbbra is magasabb áron cserélnek gazdát. Hazánk keleti területein a 150.000 forintos négyzetméterenkénti árat sem éri el az átlag, nyugaton a 170.000-ret is meghaladja – a főváros egy nagyságrenddel drágább, budán akár kétszer ennyit is elkérnek egy jó fekvésű lakásért.

Alkudni mostanában főleg a dél- és észak-alföldi régiókban lehet, ott 4-6 százalékos irányár-változást is összehozhat az élelmes vevő. Nyugat-Dunántúlon, vagy a főváros északi területein ugyanakkor 1-2%-os árcsökkenéssel kell beérni.