Még erre is jó! – A sokoldalú olívaolaj

Az olajfa a béke és a dicsőség szimbóluma, a terméséből sajtolt olaj a mediterrán vidékeken nélkülözhetetlen kelléke a főzésnek, de felhasználható a szépségápolásban, a takarításhoz, betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is. Az olívaolajnak minden háztartásban ott helye!

Az olívaolaj magas linolsav és antioxidáns tartalmánál fogva nem csak az emberek haját teszi egészségessé és fénylővé, de az állatok bundáját is karbantartja. Kutyáknak, macskáknak megfelelő adagolásban naponta adhatjuk, hogy a szőrük visszanyerje csillogását, emellett az állatok szív- és érrendszerére is jótékony hatással van. Ha az olaj hatására hasmenés jelentkezne, csökkentsük a mennyiséget.

Olivaolaj

Olivaolaj

Elalvás előtt egy korty olívaolaj képes mérsékelni a horkolást. Szó szerint olajozottá teszi a torok izmait, tökéletes kenőanyagként működik a horkolás ellen, de akkor is nagy hasznát vehetjük, ha kaparja valami a torkunkat. Sokan esküsznek arra, hogy az olívaolaj a legjobb természetes gyógymód fülfájásra. Fülpiszkálóval óvatosan töröljük át vele a fület, de felmelegítve dunsztként is alkalmazhatjuk.

Az ezüstből, rézből és egyéb fémből készült tárgyakat ketchuppal kiválóan megtisztíthatjuk. Utána töröljük át őket olívaolajjal, hogy a csíkokat eltávolítsuk és megelőzzük a mattulást. Néhány csepp olívaolaj a fa bútorokkal is csodát művel, de újjáéleszti a bőrt is, legyen az cipő vagy kesztyű. Dörzsöljük át a bőrt olívaolajjal és 30 perc után itassuk fel a felesleget.