Még a kevés alkohol is árthat a szívnek

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani arról, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás még előnyös is lehet bizonyos esetekben. Főként a vörösbort kapcsolták össze az egészséggel, de egy nemrégiben megjelent tanulmány úgy tűnik, az összes eddigi elképzelést felülírja az alkohol jótékony hatásairól.

Korábban rengeteg nemzetközi tanulmány számolt be arról, hogy a vörösbor a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, védi az ereket és javítja a keringést. Sokszor hallhattuk, hogy jó magas koleszterinszint ellen, sőt, akár a rákmegelőzéshez is érdemes belőle napi egy pohárral elfogyasztani.

Szívprobléma

Szívprobléma

Az új tanulmány készítői állítják, a korábbi vizsgálatok megalapozatlanok és megkérdőjelezhetők. Ők a kísérletek során összefüggést találtak a csökkentett alkoholfogyasztás és a jobb szív és érrendszeri állapot között függetlenül attól, hogy az a vizsgált személy mértékkel ivott vagy alkoholista volt. Az eredmények azt mutatják, hogy még azok számára is előnyös lehet az elfogyasztott alkohol mennyiségének csökkentése, akik csak alkalomszerűen isznak.

A kísérlet során 260 ezer embert vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy az alkohol minden esetben nagyban növelte a keringési betegségek esélyét. Kimutatták, hogy a kevesebb alkohol hatására javul az érrendszer állapota és csökken a koszorúér betegségek kialakulásának valószínűsége.