Már az otthonunk is okos?

Ma már egyre több tárgyat ruháznak fel az okos jelzővel. Már nem csak a telefonunk, a számítógépünk, vagy az óránk, de az otthonunkra is használhatjuk az okos kifejezést.

De vajon mit is takar ez magában? A nagykönyv szerint azok a lakások vagy otthonok lehetnek okosak, melyek a tulajdonosának maximális komfortot nyújtanak, miközben egyre csak csökken az energiafogyasztás. Ez legtöbb esetben olyan formában nyilvánul meg, hogy az okos óránk, illetve a telefonunk segítségével tudjuk irányítani az otthonunkban található fűtést, klímát, tévét, hűtőt, konyhai eszközöket és még sok mást. Hogy vajon mire jó ez? Nagyon kényelmes tud lenni egy fárasztó munkanap után, hogy mire hazaérünk nem kell a tüzeléssel foglalkoznunk, a vacsora elkészült  a sütőben. Továbbá energiatakarékos is ez mellett, mivel beállíthatjuk a fogyasztás szempontjából ideális teljesítményt. Ráadásul még biztonságot ad. Sokszor előfordul az, hogy kapkodunk, rohanunk és elfelejtünk dolgokat. Számtalanszor okozott már fejtörést, hogy vajon kikapcsoltuk-e a sütőt, illetve bezártuk-e az ajtót.

Okosotthon

Okosotthon

Ilyen esetekben saját magunk megnyugtatása vagy a biztonságunk érdekében is pár kattintás által korrigálhatjuk a hibákat. A legtöbb otthon nem okosnak épül, hanem a bennük rejlő készülékek által tehetjük azzá. Az okos otthonok még elég gyerek cipőben járnak, de nagyon gyors fejlődési tempó. Jelenleg is fejlesztik azokat a technikákat, melyek segítenek az okos készülékeket összekötni egy rendszerbe. Ezek az innovációk egyes régiókban már elérhetőek, és megtekinthetőek, hogy mire képesek az okos otthonok most, illetve mire számíthatunk a jövőben. Az előrelátások szerint a jövőben az okos óránk segítsége által, reggel mikor felkelünk érzékeli a frekvenciáinkat és tovább küldi a jelet a kávéfőzőnek, hogy indítsa el a főzést.