Lúdtalp gyermekkori kialakulásának okai

Vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mi is az lúdtalp valójában? Sajnos a lakosság jelentős része szenved ettől a problémától. Ezeknek a panaszoknak a legnagyobb része statikai eredetű. Megkülönböztethetünk enyhe és igazán súlyos panaszokkal járó tüneteket.

A lúdtalppal járó deformitások, illetve az ahhoz tartozó panaszok újszülött kortól kezdve az élet bármely szakaszában megfigyelhetőek. Úgy is mondhatjuk, hogy a lúdtalp az egyik leggyakoribb népbetegség. Ám nézzük is, hogy mi lehet a kialakulásának a leggyakoribb oka. Mechanikailag és statisztikailag egyaránt a legtöbb munka a lábra hárul. Ugyanis a lábaknak kell cipelni az egész testsúlyunkat, és a járás közben keletkezett talajjal való érintkezésből származó megrázkódtatást. A különféle cipók és harisnyák nem kis mértékben gátolják és nehezítik a láb funkcióinak a betöltését. A láb egy igazán bonyolult szerkezet, amely 26 csontból tevődik össze. A kisgyermekek esetén a szülő gyakran fordulnak az orvoshoz, hogy a talpon található boltozat hiánya miatt arra gyanakszanak, hogy deformált a pici lába.

lúdtalp

lúdtalp

Ám a csecsemők esetében ez a legtöbb esetben még cseppet sem annak a jele. Hiszen a talpon található boltozat csak később az izomtónusok növekedésével válik láthatóvá. Tehát a legtöbb esetben a gyermekeknél kórosnak titulást helyzet magától megszűnik. A talp boltozat hiányát egészen 2 éves korig nem tekintjük kórosnak. Ám a legtöbb esetben a lúdtalp kialakulásának a hátterében a szülők állnak. Hiszen nem várják meg, hogy a gyerekek saját magukhoz mérten fejlődjenek. Csúszással, mászással saját maga fejlessze ki az izmait és a mozgási készségeit. Melyek elsajátításával saját maga kezdjen el állni, majd járni. Amennyiben külső segítségekkel hatunk rájuk, akkor az a deformitás fennmaradását eredményezi.