Liverpool bemutatása

A Manchestertől nyugatra fekvő Liverpool Anglia egyik legjelentősebb városa. A városban közel fél millió ember él, de az agglomerációs körzettel együtt 2,2 millió ember otthona. Liverpoolt 1207-ben alapították, rengeteg ír és skót származású ember él a városban.

Az igazán nagy fejlődés a 18. században következett be, amikor Nyugat-Anglia legfontosabb kikötővárosa lett. Igen komoly ipar telepedett meg a városban, amely a múlt század 80-as éveiben nagyrészt tönkrement és ekkor igen komoly válság sújtotta a települést. Az elmúlt két évtizedben azonban a kutatás fejlesztés és a technológiai ipar fellendülésének következtében sikerült kitörnie a válságból. Folyamatosan érkezik nagyszámú bevándorló a városba, azonban míg korábban elsősorban a gyarmati területekről, manapság főleg Kelet-Európából érkeznek az emberek. Éghajlata óceáni, egész évben sok csapadékkal, melyet tengerparti fekvésének köszönhet.

Liverpool

Liverpool

Az angliai Liverpool fontos oktatási központ is, diákok tízezrei tanulnak a település egyetemi karain. A város turisztikai szempontból is vonzó, rengeteg a régi épület, több mint 2500 műemléki ház található a városban.  Legszebb épületei a Liverpool Városháza, a Royal Liver Building, a Cunard Building, és a Port of Liverpool Building.  Nagyon sok múzeum, galéria található a városban értékes műalkotásokkal. Nagyon fontos a zene szerepe, innen indult világhódító útjára a Beatles zenekar. A legnépszerűbb sport a városban a futball. Liverpool városa az otthona az Everton FC és a Liverpool FC csapatainak.