Levendula, mint gyógynövény

A pannonhalmi levendula ültetvényeket úgy gondolom, hogy senkinek sem kell bemutatnom, hiszen nap, mint nap tömegek látogassák és csodálják meg ezt a természeti csodát. Az ide látogatók feledhetetlen élményben részesülhetnek, hiszen csodás látvány és illat fogadja őket.

A levendula növény a Földközi-tenger térségéből származik, amely egy örökzöld cserjének nevezhető. Több mint 30 különböző fajtáját ismerjük, ám természetgyógyászat szempontjából csak 3 számít értékesnek. A legendák szerint Európába a rómaiak hozhatták be, hiszen a növény megnevezése is tőlük ered. Sokak elképzelésében és tudatában a levendula úgy él, mint egy lila növény, ám sokak számára meglepő lehet a tény, hogy nem csak lila színben található meg. Ugyanis elérhető fehértől egészen a sötétliláig fajtától függően. A levendula termesztés hazája Dél-Francia országban, Provanceban található, ahol hatalmas területeken történik a gyógynövény termesztése. A levendula számos módon felhasználható, mind a gyógyászatban, mind a különleges ételek elkészítésénél.

levendula

levendula

Többek között teákat készítenek belőle, fürdővizet, masszázsolajt, vagy akár párologtatva is felhasználják inhalálásra. Bármilyen formában is használjuk fel a különleges hatását biztosan kifejti. A legtöbben a nyugtató és a lazító hatása miatt szeretik és használják fel, ugyanis nem csak fáradság és fejfájás esetén ajánlott, de stressz és levertség esetén is kiválóan alkalmazható. Továbbá alkalmazható még hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is. Gyakran alkalmazzák alvászavarok, ideg alapú gyomorbántalmak, illetve bélbántalmak kezelésére is. De különböző éltek ízesítésére, helyiségek illatosítására és akár a kártevők elűzésére is fellehet használni.