Lángos a magyarok lepénye

Mindenki ismeri a magyar konyha egyik, nagy csodáját, a lángost, amely a strandok, gyorsbüfék és piacok egyik legnépszerűbb eledele. Sok fajtáját ismerjük és szeretjük. A legnépszerűbb lángosfajták a sajtos, sajtos-tejfölös, kolbászos, sós és juhtúrós. Ezen felül pedig számos ínyenc is megtalálja ezen lepény különlegességeit, hiszen a gombástól az édes lekvárosig szinte minden feltéttel elkészíthető.

Egyesek szerint a lángos a kenyérrel egyidejűleg létező lepényfajta, mások szerint a török vagy a római kori hódítások alatt honosodott meg hazánkban. A lángos a láng szóból alakult ki és eredetileg a kemencék külső részén sütötték. Az otthoni kenyérsütés megszűnésével a kemencék kora is leáldozott, így a modern lángost már olajban, esetenként zsírban sütik ki. Magyarországon igen népszerűvé vált, így nem csoda, hogy a környező országokat járva is fel-felbukkan a vidámparkok és vásárok forgatagában, hisz gyors elkészítése és feltéteknek köszönhetően bárki számára kielégítő étkezés lehet. Nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, a titok az összetevők helyes arányában rejlik.

Lángos

Lángos

A lángos akkor igazán finom, ha a tésztáját az élesztővel legalább egy órán át kelesztik. Az így megkelt, majd elnyújtott tésztából az olajos kézzel formált és jól széthúzott darabokat forró bőséges olajban kell megsütni úgy, hogy mindkét oldala szép piros legyen. A kész lángosokat érdemes lecsepegtetni, és törlőpapírra helyezni, hogy az a maradék olajat is felszívja, majd jöhet a feltét, amely valójában bármi lehet. Hasonlóan, mint a pizzák esetében a feltét összetételének csak a képzeletünk szabhat határt.

Egyesek már a lángos tésztáját megbolondítják némi burgonyával, vöröshagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Ha az igazán nem hagyományos ízeket vesszük, akkor megtalálhatjuk karfiolos-kelbimbós, citromos-garnéla rákos, málna-lekváros, sonkás-rántottás, Gyros-os, kolbászos-szalonnás, Tzatzikis-húsos, de akár csilis-babos feltéttel is. Aki viszont a hagyományos ízeket kedveli, annak marad a sajtos, tejfölös, fokhagymás változat.