Különleges gyümölcsfajták

A mindennapjainkban fogyasztott gyümölcsök közé leggyakrabban a banánt, almát, narancsot, dinnyét és talán még a barackot sorolhatjuk. Ám számos olyan gyümölcs van még a világon, melyek nagyon egészségesek, ráadásul finomat és mi még nem is hallottunk róluk.

Mi most bemutatunk pár egzotikus gyümölcsöt, melyek nagyon egészségesek és igen különlegesek is egyben. Egy ilyen a Rambután, amely malájul csak annyit tesz, hogy szőrős, melyet a neve igazán jól jellemezz. A kócos külső mögött, egy elképesztően lédús, nagy finom gyümölcshúst találunk. A Szunda-szigeteken található mangosztánnak közeli rokona, és az Indonéz területeket tekintik az őshonos termőhelyének. Ez a különleges és egyben szőrős gyümölcs 20-25 méter magas fákon terem, melyek leginkább egy kisebb almához hasonlíthatóak. A gyümölcs belseje gerezdekre szedhető, mint pl. a narancs és igazán finom, lédús, ráadásul még a rosttartalma is magas. A következő gyümölcsünk Maracuja, amely Dél-Amerikában őshonos. Magyarul golgotavirág ként vált ismerté.

Karambola

Karambola

A lila külső egy magvas belsőt rejt, melyet nagy jól feltudnak használni gyümölcspürék elkészítéséhez, fagylaltokhoz, krémekhez, de még bort is készítenek belőle. Igaz, hogy jobban jellemző rá, hogy szörpök és gyümölcslevek alapanyaga, ám nagyon sok feleképpen felhasználható. A következő gyümölcsünk Kiwano, melyet a sárga, erősen barázdált és göcsörtös héj jellemezz. Ez a gyümölcs Afrikában őshonos, de számos már helyen is megterem. Nagyon magas a rosttartalma, illetve a C-vitamin tartalma, ám ennek ellenére nagyon alacsony kalória tartalmú. A Kiwano legkönnyebben úgy fogyasztható el, ha a kettőbe vágjuk és egyszerűen csak kikanalazzuk. És megemlítenénk még a Karambolat, vagy más néven csillaggyümölcs. Amely leginkább a karibi koktélos poharak díszítő elemeként vált ismerté.