Körömgomba számos ember éltét keseríti meg

A körömgomba fertőzés számos olyan kellemetlen tünettel járhat együtt, amely nagyon megkeserítheti az emberek éltét. Mit tehetünk ellene?

Körömgomba kezelése nagyon fontos, mert egy igen gyakori fertőző betegség. A fertőzés kialakulásának a hátterében igen sok tényező játszhat szerepet. Ám vannak bizonyos tényezők melyek mégjobban közre játszhatnak annak kialakulásában. Ilyen lehet pl. a cukorbetegség, legyengült immunrendszer, körömsérülés vagy körömbenövés, illetve a rosszul szellőző cipő is befolyással lehet rá. A körömgomba leggyakoribb tüneteiként tartjuk számon, ha a köröm színe sárgás-barnásra válik, annak felülete töredezetté és barázdássá válik. Ám nem csak maga a köröm, de olyan eseteket is megfigyelhetünk, amikor a körömágy is párosul a fertőzéssel. A körömgomba leggyakrabban csak egy körmön jelenik meg. Melyet, ha nem kezelünk időben, akkor könnyedén átterjedhet a többi körömre is. Ám az is előfordulhat, hogy bőrgombával együtt párosul és az is átterjed a többi körömre.

Körömgomba

Körömgomba

Ahhoz, hogy felállítsuk a körömgomba fertőzésének a diagnózisát, a legtöbb esetben egy fizikai vizsgálat is elegendő lehet. Ám amennyiben biztosra szeretnénk menni, akkor célszerű egy szakorvost is meglátogatni vele. Hiszen a legtöbb esetben gomba és baktériumkészítmények alkalmazásával tudjuk csak kikezelni magunkat. Melyeket legjobb, ha szakorvos ír fel és nem mi kezdünk öngyógyításba. Amennyiben egy visszatérő fertőzéssel állunk szemben, akkor már a laboratóriumi vizsgálatra is sort szoktak keríteni, ugyanis ki kell deríteni, hogy a fertőzés hátterében hajlamossági tényezők, vagy esetleges egyéb betegségek találhatóak. Amennyiben a körömgombát nem kezeljük, akkor számolnunk kell azzal, hogy az nem fog elmúlni magától.