Kivi, az igazi szuper egészséges gyümölcs

Télen különösen ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vitaminok bevitelére, így fokozottan figyelni kell arra, hogy miből és mennyit eszünk. Természetesen bármelyik gyümölcs mellett is teszed le a voksod jól döntöttél, hiszen minden gyümölcsnek megvan a maga erőssége. Az egyik legjobb választás viszont ha szeretnéd egy kicsit felturbózni az immunrendszered az bizony nem a citrom, hanem a zöld csoda, avagy a kivi.

Érdemes tudni, hogy egyetlen szem kiviben kétszer annyi C-vitamin van, mint amennyi egy felnőtt számára egy napra elég, avagy sokkal több benne ez a vitamin, mint a citromban, holott ezt sokan nem is tudják. Mindemellett magas káliumtartalma miatt enyhíti a krónikus fáradtságot, a depressziót, a magas vérnyomást és még az emésztési zavarokat is segít helyre állítani. A kivi hatékonyan erősíti az immunrendszert, de ügyelni kell mivel enyhe hashajtó is egyben. A másik pozitívuma, hogy a kalóriaértéke nagyon alacsony, azaz egy kivi csupán 30 kalóriát tartalmaz, ennek ellenére mégis laktató, aminek a bőséges tápanyagtartalma az oka.

Kivi

Kivi

Akinek a bőre érzékeny a kivi szőrös héjára az csak ujjheggyel fogja meg, és a hámozásnál is legyen óvatos, végül pedig alaposan mossa meg a gyümölcsöt, így nem okozhat gondot a kivi külső borítása sem. Megéri meghámozgatni, még ha az egy kis időt is vesz igénybe, hiszen aztán sokkal többet nyerhetünk általa. A hűtőben pedig hetekig eláll. Fagyasztóba viszont ne tegyük, mert meglágyul és aztán már nem alkalmas fogyasztásra.

A kivit persze nem csak magában lehet fogyasztani, ugyanis kiviből sokféle édességet készíthetünk, így ha már meguntad, akkor is fogyaszthatod csak épp más formában. A legegyszerűbb persze, ha gyümölcssalátába teszed, vagy joghurttal és mézzel összeturmixolva fogyasztod. Az egészséges kivi-édességek elkészítése sem nehéz, így érdemes kipróbálnod más finomságokat is.