Kezelhető-e antibiotikumokkal a megfázás?

Bár a megfázás nevéből kiindulva egy olyan betegség, amelyet a hideg idő okoz, ez a megállapítás nem állja meg a helyét. A megfázást ugyanis vírusok okozzák. Amikor elkapják ezeket a vírusokat, sokan nyúlnak gyógyszerek után, hogy kikúrálják magukat. Kérdés azonban, hogy van-e ennek egyáltalán valamilyen értelme.

Bevett gyakorlat, hogy amikor valakinek folyik az orra, köhög, fáj a torka és hasonlók, akkor gyógyszert vesz be. Erre a célra számos készítmény is kapható, melyeket előszeretettel hirdetnek is a különféle médiumokban. Azonban a szedésük nem biztos, hogy célravezető. Ugyanis gyógyszerekkel betegséget gyógyítani csak akkor lehet eredményesen, ha azt baktériumok okozzák. Az antibiotikumokkal csak ezekkel szemben lehet felvenni a harcot. A vírusok teljesen másképp működnek a szervezetben, ezért az antibiotikumokkal az ég adta világon semmit nem érünk el velük szemben. Mindössze annyit, hogy tönkretesszük a bélflóránkat a rengeteg antibiotikummal.

Antibiotikum megfázásra

Antibiotikum megfázásra

Ebben az esetben sokkal többet ér, ha kivárjuk, amíg magától lecseng a megfázás. Normális esetben ez nem tart tovább néhány napnál. Magas láz és ahhoz társuló rossz közérzet esetén lázcsillapítót lehet szedni ilyenkor, orrdugulás esetén pedig orrcsepp is használható, de csak mértékkel. Másra azonban semmi szükség nincsen. A sok folyadék, tea és pihenés teljesen elégséges kezelés a vírus okozta megfázás esetén.

Tehát teljesen felesleges az antibiotikumok bekapkodása a megfázás esetén. Ezek a gyógyszerek ugyanis nem fogják lerövidíteni a felépülés idejét. Sőt, még orvoshoz sem muszáj fordulni megfázás esetén, hiszen vagy felír egy felesleges antibiotikumot, vagy hazaküld minket, hogy pihenjük, és fogyasszunk minél több folyadékot. Érdemes tehát minél előbb leküzdeni azt a vágyat, hogy minden problémánkra gyógyszereket kapdossunk be!