Készülj fel alaposan, ha túrázni indulsz!

Ha az általad választott túra nem egy szálláshelyről kiinduló csillagtúra lesz, tehát ha nem ugyanoda fogtok visszatérni minden este, hanem mindig másutt teszitek le a fejeteket, a hegyeket fogjátok járni, akkor itt az ideje annak, hogy megírd a listád a szükséges felszerelésekről. A túraruházat, az egészségügyi csomag és a szükséges száraz élelem az, ami mindenképp kell. Mindig csak a legszükségesebbeket vidd magaddal, de indulás előtt egyeztess a túravezetővel arról, hogy milyen felszerelést javasol.

A túrák alatt az egyik legfontosabb felszerelés a cipő. A megfelelő bakancsról rengeteg információt kaphatsz az interneten, ezért úgy érezheted, hogy nehéz választani, és nem kis feladat megtalálni a megfelelőt. A túracipő kiválasztásnál elsősorban azt kell figyelembe venned, milyen terepen fogod használni a leggyakrabban. Nem elhanyagolható feltétel az sem, hogy vízálló legyen és nagyon kényelmes. A túracipőt be is kell járatni, hiszen ha ezt nem teszed meg, akár fel is törheti a lábad.

Túrázás

Túrázás

A fizikai erőnlét ugyancsak fontos. Lényeges, hogy mennyire vagyunk edzettek. Ez sokszor csak a túrán derül ki, de ha van időd az indulásig, érdemes energiát fekteted a felkészülésbe. Nincs ugyanis annál rosszabb, amikor egy szervezett túrán a többiektől lemaradva, leghátul kullogunk. Persze mindig lesz valaki, aki hátul megy, de ha tehetsz azért, hogy ne te legyél ez a személy, akkor tedd is meg. A magashegyi túráknál fontos az állóképesség, amihez a legjobb edzés a futás.

Egy túra mentálisan is fel kell készülni. Figyelni kell, tudatosan kell takarékoskodni az energiával. Mentálisan sokszor az a gond, amikor a túrázó először szembesül azzal, hogy nem bírja a tempót, vagy nincs meg a megfelelő fizikai erőnléte. Érhetnek emellett váratlan események is, könnyen rosszra fordulhat az időjárás. Ezekkel előre számolni kell.