Kertváros vagy belváros? Melyiket válasszuk?

Bár a lakóhelyünk kiválasztásánál elsősorban az anyagi lehetőségeink szabnak határt, érdemes mérlegelni, hogy a pezsgő belvárosi lakás vagy a csendes kertvárosi otthon vonzóbb-e számunka. Kisgyerekkel sok érv szól a kertváros mellett, ahogy azonban egyre idősebbek lesznek a gyerekek, úgy nekik is megnő az igényük a városban elérhető programlehetőségek iránt.

Költözés előtt végig kell gondolnunk az adott környék, vagy városrész adottságait, nem megfelelő választás esetén hamar odalesz otthonunk nyugalma. Életszakaszonként is eltérő lehet, melyik típusú otthon passzol inkább hozzánk. Érdemes a belváros nyújtotta lakások között keresgélni, ha előnyben részesítjük a tömegközlekedést, élvezzük a rengeteg programlehetőséget, akkor is, ha ez azzal jár, hogy a későig elhúzódó programok megzavarhatják pihenésünket. Ha elfogadjuk, hogy gyakoriak a közlekedési dugók, kevés a parkolóhely, cserében viszont közel vannak az üzletek, iskolák, éttermek, akkor nekünk való a belvárosi élet.

Kertváros

Kertváros

Ha viszont annyira nem szeretjük a nyüzsgést, hazaérve a nyugalmat részesítjük előnyben, akkor mindenképpen a kertvárosi házak között keresgéljünk, itt tisztább is a levegő, mint a belvárosban, kisebb a zaj- és a fényszennyezettség, természetközelibb, a nyugodt utcákra a gyerekek is kimehetnek játszani. Nagy előnye lehet még a kertvárosi életnek, hogy összetartóbb a szomszédközösség, és ideálisak a körülmények a kisállat-tartásra. Persze itt is mérlegelnünk kell, hogy mennyire zavaró a kevésbé kiépített tömegközlekedés és az iskolák, hipermarketek nehezebb elérhetősége. Ami a kertváros hátránya, az a belváros előnye és fordítva. Hogy hová érdemes költözni, azt leginkább az egyéni preferenciánk és élethelyzetünk határozza meg.