Kanadai szőrtelen macska

A szfinx vagy kanadai szőrtelen macska, a házimacskák közé tartozik, bár egy nagyon ritka macskafajta. A szfinx testén csak nagyon vékony, pelyhes szőr található. Saját fajtájuk, illetve gazdájuk felé, nagyon ragaszkodóak, játékosak, néha talán kicsit tolakodóak is.

Ezek ellenére mégis rendkívül intelligens háziállatnak számítanak. Sokak kinézetük miatt, kissé csúnyácskának tartják őket, viszont manapság már egyre népszerűbb házi kedvencé válnak. A faj egy természetes mutáció eredménye. Már az ókorban is ismert volt, főleg a fáraók körében kedvelték. Kinézetét tekintve egy izmos, közepes nagyságú. Teste inkább hordó alakú. A hátsó lábai kissé hosszabbak, mint az elsők, amik enyhén távolabb vannak egymástól, így ó-lábúak. Hosszú lábujjakkal és vastag talppárnákkal rendelkezik. Farka rendkívül jól aránylik a testéhez, inkább keskenyedőnek mondható. A szfinx kölyök macskák bőre ráncos, a felnőtteknél inkább a nagyobb ráncok csak a fejen találhatóak. Bajszuk rövid és göndör, de a bajusz hiány sem ront kinézetükön, kiállításon egyáltalán nem számítják hibának.

Kanadai szőrtelen macska

Kanadai szőrtelen macska

Ez a csupaszt test láttán, sokan azt gondolhatják, hogy nagyon csekély gondoskodást igényelnek a szfinx cicák, viszont ez nincs így. Mivel az átlag szőrös cicák bőre faggyút termel, ami a szőrzet alatt képezi a védőréteget, ezeknek a szőrtelen macskáknak bőre ugyanúgy megtermeli. Ha nem mosakszik eleget, előbb utóbb ragadni és bizony, bűzleni fog. A legtöbb kosz és zsír a fülében, a lábujjai közt, valamint a karmoknál gyűlik össze. Ezért fontos a cicus számára, hogy legalább heti egyszer fürdetve legyen. A nagyobb szőrcsomókat el kell távolítani róluk. Ennek a cicának a tartásának az előnye, hogy a lakásban nem hullajtja a szőrét. A nyári nagy melegekben óvjuk a napfénytől, mivel a leégés fenyegetheti.