Izlandot is kezdi felfedezni a turizmus

Régebben a kedvelt turistacélpontok a híres városok, üdülőparadicsomok, tengerpartok vagy hegyek voltak, mára az extrémebb vidékek is kedvelt célponttá váltak. Újabban számos utazási iroda hirdeti meg izlandi útjait, melyre szép számmal találnak jelentkezőket.

Mennyit tudunk Izlandról? Izland Európa második legnagyobb szigete, Norvégia partjaitól nagyjából 1000 km-re található, az Atlanti óceán északi részén. Elnevezését a 9. századi honfoglalóitól, a vikingektől kapta, a szó jelentése “jeges föld”. A sziget egytizedét jelenleg is vastag, kőkemény jég borítja. A legnagyobb egybefüggő jégmezője a mintegy 8500 km2 kiterjedésű Vatnajökull, mely Európában egyedülállónak számít, jégvastagsága eléri az 1000 métert. A természeti viszonyok igen zordak Izlandon, ezért népsűrűsége kicsi, a terület 80%-a teljesen lakatlan. Népessége nagyjából 350 ezer fő, melynek fele a fővárosban, Reykjavíkban él. A főváros neve “gőzölgő öböl” magyarul.

Izland

Izland

Izland a természetjárók egyik különös paradicsoma. Növényekben ugyan nem gazdag, ám Földünk legaktívabb vulkáni területe, hatalmas lávatakarókat rejt. Leghíresebb vulkánja a Hekla és a Laki. A Laki 1783-as kitörésekor a történelem eddigi legnagyobb lávaömlése történt. A 25 km hosszú hasadékból, több, mint 12 km3 láva tört fel. A kitörés után még hónapokig kékes porfelhő volt látható Európa és Ázsia egén. A Laki legutóbb 1996-ban tört ki. Számos gejzír látható Izlang vidékein, a turisták számára ez is csalogató szépségű jelenség. Ezek minden esetben forró vizek, melyeket a mélyben melegít fel az izzó vulkáni anyag. Az izlandi lakosság ezeket a gejzíreket lakások és üvegházak fűtésére használja. Az üvegházakban még banánt is termesztenek. A sziget gazdaságának alapja a halászat, ők ebben világelsőnek számítanak.