Izland fantasztikus vidékei

Izland a Föld tizennyolcadik, Európának pedig a második legnagyobb szigete. Az Észak-Atlanti-óceán középső részén fekszik. A szigeten 140 vulkán van. Így a sok vulkánkitörés miatt a sziget területe állandóan növekszik.

Izland páratlan, kontrasztos világa lenyűgöző képeket képes elénk vetíteni. Hosszabb folyói nincsenek, a sziget belseje többnyire száraz és hideg. 1918-ban mérték a valaha volt legalacsonyabb hőmérsékletet, -38 fok volt. A legmagasabb hőmérséklet pedig meghaladta a 30 fokot. Az időjárás egyik legmeghatározóbb eleme a szél. A gyakori szelek miatt ritkán alakul ki köd a térségben. Ősszel és tél elején figyelhető meg a híres és gyönyörű északi fény. Nyáron rendkívül hosszak a nappalok, majdnem végig világos van. Télen viszont hosszan tartó sötétség jellemzi Izland vidékét. A sziget jelentős részét ritka növényzet borítja. A part menti térséget dús legelők fedik. Az állatállományban főként a tengeri állatok dominálnak. Az emlősök közül a sarki róka és a betelepített amerikai nyérc található meg. A patások közül pedig a rénszarvas.

Izland

Izland

A madárvilágot az énekes hattyú, a pehelyréce és különböző sirályfajok díszítik. Ragadozó madarak számos faja is megtalálható. Köztük a rétisas és a vadászsólyom. A tengerpartokon a borjúfóka és a kúposfóka található meg. Hüllők és kétéltűek nem találhatók Izland térségein. Izlandon négy gyönyörű nemzeti park található meg. A gazdaság egyik leglényegesebb ágazata a halászat. A hal és az abból készült termékek mellett az alumínium és a vas-szilikát is fontos exporttermék. A turizmus is egyre inkább fejlődik. Itt az ökoturizmus és a bálnafigyelés a fő attrakció. A gasztronómia igen sajátos, mégis korlátolt a zord éghajlat miatt. A zöldségeket geotermikusan fűtött üvegházakban termesztik. Az étlapjukon szerepel a perzselt birkafej, a fermentált cápahús és a marinált hering. Emellett még sok más tengeri és édesvízi halból készült különlegesség. Összességében Izland egy csodálatos hely, saját hihetetlen és páratlan kisugárzással.