Itt a tél, fogyassz minél több céklalevet!

A céklát leginkább azért érdemes télen fogyasztani, mert rostokban nagyon gazdag, emellett tartalmaz bőven káliumot, mangánt, folsavat, és van benne C-vitamin, cink, réz, vas is. A tudósok figyelmét mégis leginkább a magas antioxidáns tartalma hívta fel. Azt már tudományosan is sikerült bebizonyítani, hogy a cékla leve hatásosan tisztítja a vért, de a májat is. A céklában található polifenol azért fontos, mert általa megelőzhetjük a rák, és a csontritkulás kialakulását.

A betalain, ami szintén megtalálható a céklában, szintén egyedülálló hatással bír. Egy kutatás során azt fedezték fel, hogy egy kis adag betalain, ami egy pohár céklalében van, elfogyasztásával hatásosan lecsökken a szervezetben a szabad gyökök száma és a stressz ellen is nagyszerű. A rendkívül magas vastartalom főként az állapotos nőknek tesz jót, de a vérszegénységben, és a leukémiában szenvedőknek is természetes gyógyszer.

Céklalé

Céklalé

A rosttartalma hatékonyan segít tisztán tartani a szervezetet és megelőzni a székrekedést. A folsav által pedig megőrizhetjük a fiatalságunkat, ugyanis segít a sejtképződésben, valamint a vassal együtt serkenti a vörös vértestek szaporodását is. Előnye továbbá, hogy beindítja a dopamin nevű hormon termelődését. Ez a hormon elűzi a rosszkedvet és a depressziót is. Azt viszont tudni kell, hogy a céklában található folsav hatásait csak akkor használhatjuk ki, ha a zöldséget frissen és nyersen fogyasztjuk.

A céklalé különösen jó azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek, esetleg baj van a keringési rendszerükkel. Napi fél liter céklalé képes csökkenteni a vérnyomást, arról nem is beszélve, hogy egy óra alatt hat és akár egy egész napig szabályozza is a vérkeringést. A céklalé mindezek mellett még a fogyókúrában is nagy segítséget nyújt, de az elsavasodott szervezetnek is igencsak jót tesz.