Ismerd meg a téli állattartás általános szabályait!

Sokan úgy vélik, hogy az állatok nagyon jól megvannak odakint télen is és a hidegebb idő miatt egyáltalán nem szükséges különleges bánásmódban részesíteni az ebeket. Most azonban, hogy valóban be is köszöntött az igazi tél, érdemes egy kicsit jobban utána nézni a dolgoknak, hiszen ez nem épp így van, az állatok is épp úgy megérzik a hirtelen jött hideget, mint az emberek.

Bár sokan mondják azt, hogy a kutya jól bírja a hideget, ez nem igaz. Bírja, mert muszáj neki. Nem kell persze rögtön a fűtött kutyaházra gondolni, felesleges túlozni, de hajnalban, amikor a leghidegebb az idő engedd be a garázsba, vagy az előszobába az állatot. Ha csak a kutyaház maradt, akkor pedig tegyél valamilyen meleg rongyot be, ahová a kutyus bevackolhatja magát.

Az csak természetes, hogy a hideg miatt a víz befagy, így az itatásra is külön figyelmet kell fordítani télen. Érdemes úgy itatni, hogy amikor reggel friss vizet adsz az ebnek, akkor azonnal oda is hívod és megvárod amíg iszik. Az ételre ugyanez érvényes, illetve gondoskodj arról, hogy a hidegebb időben zsírosabb ételeket adj kedvencednek, hiszen neki is kell a többlet energia.

Téli állattartás

Téli állattartás

Télen különösen érvényes az a tanács, hogy a kutyaházat nem oda kell rakni, ahol jól néz ki, hanem oda, ahol szélvédett helyen van. Ez azért is olyan lényeges, mert éjjel nagyon hideg szél fújhat, ami már a kutyus számára is veszélyes. Érdemes emellett még gallyakkal is befedni, valamint ügyelj arra, hogy a kutyaházba semmiképp ne kerüljön víz.

Végezetül pedig egy fontos tudnivaló! Amennyiben télen érkeztek a kiskutyusok, azokat be kell engedni az anyjukkal együtt a lakásba, ugyanis ha a kölykök megfáznak, aztán egész életükben betegesek lesznek. Erre mindenképp figyelj és tarts be, akkor is ha nem nagyon tetszik, vagy egyszerűen ügyelj arra, hogy a kutyussal ilyen ne forduljon elő a tél kellős közepén!