Ismerd meg a legszebb cseh kisvárosokat!

Budejovice és Prága között félúton 1415-ben tanai miatt megégették Husz Jánost. Ez kirobbantója lett a huszita háborúnak. A kelyheseknek is nevezett lázadók több alkalommal is megütköztek Luxemburgi Zsigmond hadaival. A legnagyobb vezér vezetésével 1420-ban várost építettek, amely a bibliai Tábor hegyről kapta a nevét. A városka, mely ma is őrzi az eredeti építkezés nyomait a mai napig kazamaták egész rendszerével rendelkezik. Az egyik legszebb elrendezésű téren festői huszita templom áll, amíg a házak előtt a több száz éves kőasztalok, amikről anno a katonák ettek.

Hluboka, Dél-Csehországban található. Gyönyörű várkastélyát a windsori kastély mintájára alakították át még a 19. században. Tulajdonosai hosszú időn át a Schwarzenbergek voltak. Pontosan ezt jelzi a kapu páratlanul különleges kilincse is, amely egy török fejet formáz. Az utalásnak magyar vonatkozása is van, mivel a Schwarzenberg tábornok vezette lovasság Pálffy generális huszáraival foglalta vissza 1598-ban Győrt. Ez a család számára hercegi címert jelentett. A kastélynak 140 szobája és 11 tornya van. A szobák gazdagon vannak berendezve az épségben megmaradt eredeti bútorokkal. Az épületet körülvevő városkát ugyancsak érdemes szemügyre venni, ha már arra járunk.

Csehország

Csehország

Znojmó, avagy Moravia gyöngyszeme az osztrák határhoz közel található. Ez a kisváros dicsekedhet a legizgalmasabb múlttal Csehországban. A legrégebbi települések közé tartozik. Remek fekvése miatt számos viszontagságon ment keresztül, így felégették néhányszor, kifosztották, és Napóleon hadai is megszállták, sőt Mátyás haláláig magyar fennhatóság alatt is állt. A városka fekvése gyönyörű szép. A Dye-folyó bal partján fekszik. Ha a városban jársz, akkor érdemes megtekinteni a Szűz Mária és Szent Katalin Rotundát, de a gótikus Szent Miklós templomot is.