Insomnia=álmatlanság

A 21. század népbetegségévé vált az inosomnia, vagyis az alvászavar. Az alvás hiánya teljesen megpecsételi a mindennapjainkat és a munkában való teljesítményünket.

Insomnia, mint tünet többféle betegséghez társulhat. Az önálló alvászavarók általában ritkábban jelentkeznek, mint a klinikai tünet-eggyüttes részeként fellépő panaszok. Több fajta alvászavart is megkülönböztethetünk, mint pl. elalvás, az átalvás és az ébredés zavarai. Ám ezeket ritkán választhatjuk külön. A leggyakoribb alvázzavar az elalvás. Ennek a panasznak a hátterében sokszor feszültséggel és stresszel teli időszak állhat. Könnyen kezelhető egy gyengébb hatóanyagú altatóval, illetve a feszültség megszűnésével magától megoldódhat az elalvással járó panaszunk. Az átalvási zavar az egy másik probléma, melynek a hátterében valamilyen biológiai tényező állhat, illetve valamilyen testi megbetegedés. A korai ébredés általában az idősekre jellemző, de akkor is előfordulhat, ha stresszesek vagyunk, de a depresszió lehetőségét sem szabad kizárni. Általában gyógyszeres kezeléssel orvosolják, ám ezek sok esetben nappali bágyadtságot okoznak.

Insomnia

Insomnia

Az insomnia vagyis az alvászavart csoportosíthatjuk a szerint, hogy milyen régóta áll fenn nálunk ez a probléma. Amennyiben stresszes időszakban, néhány alkalommal jelentkezik, akkor csak átmeneti alvászavarról beszélünk. De a túlzott koffeinfogyasztás és az időzónák átlépése is kihatással lehet az alvásproblémáinkra. Rövid távú insomniaról beszélünk, viszont krónikussá válhat, ha több mint 3 hónapon keresztül eltart. A felmérések szerint az álmatlanság legfőképpen az időseknél jelentkezik, és gyakoribb probléma a nők részéről, ám amennyiben természetesen szeretnénk orvosolni ezt a problémát, akkor kattintsunk a www.osimagnezium.hu weboldalra.