Így tartsd karban a szemüveged!

Manapság a túlzott monitorhasználat és az egyéb káros körülmények befolyása miatt egyre többen rendelkeznek szemüveggel, viszont ahhoz, hogy a drága szemüveg sokáig viselhető legyen, hogy egy – egy kedvenc darabot évekig is használhassunk azt ápolni és védeni kell.

Először is nagyon fontos, hogy amennyiben épp nem használjuk az adott szemüveget, akkor azt mindig tároljuk kemény tokban, avagy semmiképpen se dobjuk bele csak úgy a táskába.

Ügyelni kell arra is, hogy amikor lerakjuk valahová a szemüveget, akkor azt ne a lencsével lefelé tegyük, hiszen visszafordíthatatlan mechanikai sérüléseket okozhat némely karcolás a lencsén, akár használhatatlanná is teheti a szemüveget.

Amikor nyakba van akasztva a szemüveg, akkor oda kell figyelni arra, hogy neki ne ütődjön valaminek, például egy gombok a felsőn, ami aztán kárt tesz benne.

Szemüveg karbantartás

Szemüveg karbantartás

Érdemes tudni, hogy általában a műanyag keret három év alatt kiszárad. Ez azt jelenti, hogy nem lehet megjavítani, vagy másik lencsét belecsiszolni, ugyanis az elöregedése miatt gyakran kieshet a lencséje, így a keretet legalább háromévente cserélni kell.

A fémkeretek esetében a lencsék csavarral vannak rögzítve. Ezt a rögzítést időközönként ellenőrizni kell, sőt érdemes a kilazultakat megjavíttatni, még mielőtt kiesnek, akár a lencsék is és vásárolhatunk helyettük újakat.

Kifejezetten nagyon helytelen szokás a ruhába és a papír zsebkendőbe törölni a szemüveglencsét. A tisztításhoz mindig speciális kendők és folyadékok használata javasolt. Ezek ma már a legtöbb optikai üzletben beszerezhetőek és segítségükkel megfelelő módon tisztíthatóak a lencsék. Emellett persze arra is ügyelni kell, hogy nem szabad szárazon törölgetni, mert az apró porszemek megsérthetik az érzékeny lencse felszínét. Ha épp elfogyott a speciális tisztítónk, de a szemüveg maszatos, akkor csapvíz alatt folyékony szappannal is lemosható a lencse.