Így hat a koffein a gyerekek szervezetére

A kávéval feldobott forró csoki vagy egy frappé még nem tűnik ártalmasnak, pedig könnyen lehet hogy a látszat csal. Azok a szülők, akik igyekeznek távol tartani gyermeküktől a koffeint, nem véletlenül teszik ezt. A legújabb kutatások is megállapították, hogy a koffein már egészen kis mennyiségben is ártalmas a fiatal szervezetre, különösen a szív- és érrendszerre.

A kutatók 52 gyereket vizsgáltak két különböző korosztályból, 8-9 és 15-17 éves kor között. A fiatalabb csoport tagjai egy-egy doboz kólát kaptak, a tinédzserek fejenként két dobozzal ittak meg. Az ezt követően elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a tinédzsereknél a fiúk vérnyomása jelentősen, a lányoké enyhébben emelkedett meg, a gyerekeknél pedig szaporább lett a szívverés és enyhén emelkedett a vérnyomás.

Koffein

Koffein

A kutatók szerint mindez azt támasztja alá, hogy a koffein már egészen kis mennyiségben fogyasztva is hatással van a gyerekek szív- és érrendszerére, bár azt elismerték, hogy hosszútávon végzett kísérletek még nem állnak rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani, a koffein tartós fogyasztása miként hat a fejlődő szervezetre.

Abban viszont szilárd a szakértők álláspontja, hogy a koffeinnek semmilyen formában nincs helye egy gyermek étrendjében. A tinédzsereknek sem ajánlott a rendszeres kávézás, még akkor sem, ha a tömény eszpresszó helyett a sokkal hígabb tejeskávét választják. A rendszeres koffein fogyasztást ajánlani ugyan semmilyen életkorban nem lehet, de a felnőtt szervezet számára mindenképpen biztonságosabb.