Igenis vannak a csokinak pozitív élettani hatásai!

A csokoládét rengetegen imádják és annak ellenére, hogy nem ajánlott nagy mennyiségeket elfogyasztani belőle, a csokinak is megvannak a maga jótékony hatásai a szervezetre.

A csoki pozitív hatásai a szervezetre egy igen is létező dolog és ezt több kutatás is bizonyította. Az egyik kutatás eredménye alapján elmondható, hogy a kakaó segít az idős emberek idegrendszeri és mentális épségének a megőrzésében. A kísérlet úgy történt, hogy egy csapat harminc napon keresztül, napi két csésze kakaóitalt fogyasztott el. Nekik pedig sokkal jobb volt e memóriájuk, jobban emlékeztek bizonyos dolgokra.  Ha a csokira táplálkozás-élettanilag akarjuk jellemezni, akkor elmondhatjuk, hogy a B12 vitamin kivételével az összes B-vitamincsalád tagjait tartalmazza, elősegítve ezzel az idegrendszer fejlődését és annak optimális működését. Mindezek mellett, nagy mértékben tartalmaz E-vitamint, amely antioxidáns hatású vegyület. Magnézium és kalciumtartalma miatt a csontozat erősítését is elősegíti. Kifejezetten magas a réztartalma, amely a vérképzéshez fontos.

Csokoládé

Csokoládé

Sokan úgy gondolják, hogy a csoki egy igazi ellenség azok számára, akik fogyni szeretnének. Ez azonban nem így van ugyanis egy kutatás során kiderült, hogy a rendszeres csokievők nagyobb eséllyel normális súlyúak, mint azok akik csak ritkán, van egyáltalán nem esznek édességet. Az antioxidáns tartalmának köszönhetően véd a szabadgyökös reakcióktól, melyek nagy szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában és az ér-fal károsodása által növelik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Öregedést gátló hatást is tulajdonítanak neki. Boldogság hormont is termel és egy ezzel kapcsolatos kutatás eredménye kimutatta, hogy a rendszeresen csokit fogyasztó kismamák könnyebben viselik a terhesség nehéz időszakait.