Hogyan táplálkozzunk egészségesen?

Nagyon gyakori kérdés manapság a városban élők körében, hogy hogyan is táplálkozzanak egészségesen. Régen, amikor még mindenki maga termesztette meg azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket fogyasztott, és maga tenyésztette, vágta le az állatokat, nem volt kérdés, hogy egészségesen táplálkozik-e. Mára azonban ez a dolog megváltozott, és a hipermarketekben található élelmiszerek nem minden esetben nevezhetők egészségesnek.

A tartósítószerek mára már nem csak a mesterségesen előállított ételekben lelhetők fel, hanem az olyan „természetes” élelmiszerekben is, mint például a zöldségek és a gyümölcsök. Azt, hogy ezeket a tartósítószeres növényeket fogyasszuk, úgy lehet a legjobban elkerülni, hogyha igyekszünk mindig a piacról beszerezni őket, és minél kevesebbszer a nagyáruházakból. Ezen kívül pedig figyelnünk kell arra is, hogy a legnagyobb arányban a szezongyümölcsöket és zöldségeket fogyasszuk, mert azok nagy valószínűséggel származnak a helyi termelőktől, és kevesebb tartósítót tartalmaznak (mivel nem import áruk).

Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozás

Amennyiben mégis a szupermarketekből szereznénk be őket, érdemes figyelmet fordítani arra, hogy ezek „bio” jelzéssel legyenek ellátva. Ez azt jelenti, hogy az adott növény, vagy állat olyan körülmények között volt tartva, amely megfelel ezeknek a követeléseknek. Pontos szabályok vannak ugyanis arra vonatkozóan, hogy milyen fajta vegyszereket használhatnak, ezekből mennyit, és hogy a környezetükben ne legyenek káros anyagok. Amennyiben tökéletesen megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, elnyerhetik a BIO minősítést. Célszerű tehát ezeket a termékeket részesíteni előnyben a többi, kétséges eredetükhöz képest, még abban az esetben is, hogyha többet kell rájuk áldoznunk. Legyen az egészség a legfontosabb!