Hogyan is kezdődött a McDonald’s története?

Mindannyian hallottunk már a McDonald’s-ról, sokan kóstolták már az itteni ételeket, sokaknak megvan a kedvenc hamburgere stb. Na de honnan és mikor is indult el a McDonald’s világhódító útjára?

A McDonald’s Corporation a világ egyik legnagyobb és legismertebb gyorséttermi üzlethálózata. Amerikában a gyorsételeknek nagy a hagyománya és a hamburger az egyik legnépszerűbb étel az országban. Richard MacDonald és Maurice MacDonald testvérpár 1937-ben kezdte el a hot dog árusítását és mivel nagyon jól ment nekik az üzlet, úgy döntöttek, hogy éttermet nyitnak McDonald’s néven. Az volt az elképzelésük, hogy olyan ételeket kell készíteniük, ami ízletes, gyorsan kész van, hogy a vendégeknek ne kelljen sokat várniuk. Az éttermet egyre többen látogatták és hamar kiderült, hogy a bevételeik legnagyobb része a hamburgerek árusításából származik. Az 1950-es évek országos fellendülésének köszönhetően, a fogyasztás egyre tömegesebbé vált, és a testvérpár 1955-ben megnyitotta a McDonald’s nevű gyorséttermet Chicago egyik külvárosában.

McDonald's

McDonald’s

A menün nem szerepelt sok minden, csak néhány dolgot kínáltak, köztük hamburgereket, sült krumplit és üdítőitalokat. Mivel kevés volt a választék, az étterem sokkal nagyobb mennyiségű ételt tudott elkészíteni elég rövid időn belül. Az állandóság egyik ok, amiért a világ egyik legsikeresebb gyorséttermi láncává nőtte ki magát, hiszen mindegy, hogy a világban hol fogyasztjuk, mindenhol ugyanúgy készítik. A gyorsaság volt mindig is a fő szempont, ezért a konya is másképp működött, mint egy hagyományos étteremben. Egy idő után már nem használtak tányérokat és üvegpoharakat, így a mosogatás és a takarítás is sokkal egyszerűbb volt. Jelenleg Európa 38 országában, több mint 7400 étterem van, ahol naponta 14 millió vendég kerül kiszolgálásra.