Hogyan gondozzuk az orchideánkat, hogy szép és egészséges maradjon?

Ma már Magyarországon is egyre jobban elterjedt növénynek nevezhető az orchidea. Nagyon közkedvelt növényről beszélhetünk, amely cseppet sem meglepő, hiszen csodás virágokkal ajándékoz meg bennünket, ha megfelelően gondozzuk.

Rengetegféle orchidea fajta különböztetünk meg, melyeket legkönnyebben a virágjukról különböztethetünk meg. Különösképpen azt sem mondhatjuk rá, hogy nagyon igényes növény csak tudni kell velük bánni, mint minden más növénynek megvan a saját fortélya. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben, azon belül is fákon található. Ezt az ideális környezetet kell vissza adnunk számára, ahhoz, hogy kellően jól érezze magát és ne menjen tönkre egy-két hónapon belül. A locsolást nagyon jól be kell állítanunk, tulajdonképpen heti egy alkalommal bőven elég meglocsolnunk, de onnan tudjuk pontosan leellenőrizni, hogy mikor van szüksége folyadékra, ha megfigyeljük a növény léggyökereit. Amennyiben szürkés színűre változnak, akkor igénylik a locsolást.

Orchidea

Orchidea

Továbbá arra is nagyon oda kell figyelnünk, hogy semmiképp se maradjon a növény alatt víz, mert akkor könnyen kirothadnak a gyökerei, melynek az lesz a következménye, hogy elpusztul a növényünk. Legjobban a lány vizet, azon belül is az esővizet érdemes alkalmazni a locsolására. Időközönként végezhetünk párásítást is a leveleinél, melyet biztosan meg fog hálálni a növény. Arra is oda kell figyelnünk, hogy az orchidea nagyon fény igényes, ám arra ügyelnünk kell, hogy semmiképpen se kerüljön ki a tűző napra. Az neki a legjobb, ha olyan helyre helyezzük, mint pl. ablakpárkány, ahol a reggeli nappal érintkezhet, és a délutáni tűző naptól már védve van. Az orchidea számára legideálisabb hőfok számára a 18-24 C fok között van.