Hihetetlen, de a kutyák ezt is megérzik

Az ember évszázadok óta tartja kedvtelésből a kutyát, nem utolsó sorban azért, hogy társasága legyen. A kutyák hihetetlenül intelligens állatok, ugyanakkor figyelmesek és érzékenyek is. Lehet, hogy részleteibe menően nem értik a mindennapi életünket, de érzelmileg nyomon követik a változásokat. Nem véletlen, hogy őket nevezik az ember legjobb barátjának.

Számtalan kísérlet igazolta, hogy a kutyák egyértelműen megérzik, ha a hozzájuk legközelebb álló ember fél vagy megrémül valamitől. Azonkívül, hogy leszűrik a különböző apró jelekből a gazda érzelmi állapotát, át is veszik azt. Azaz, ha a félelmében ugató, szűkölő kutyát szeretnék megnyugtatni, csak akkor sikerülhet, ha előbb magunkban oldjuk fel a félelem érzetét.

Kutyaterápia

Kutyaterápia

A kutyákat a gyógyításban már nemcsak terápiás céllal használják, de a betegségek felderítéséhez is. Szaglásuk több ezerszer erősebb, mint egy átlagos emberé. Ahogyan képesek kiszimatolni a bombát vagy a kábítószert, úgy érzékelik azokat a rendkívül finom szagokat is, melyeket testünk kibocsát, például rák esetén.

Akinek van kutyája, biztosan tapasztalta már, hogy a rosszabb pillanatokban szó nélkül odajön és támogat a maga módján. Nem a fantázia szüleménye, a kutyák tudományos bizonyítékok szerint is megérzik, ha az ember szomorú. Egy kísérlet során egy csendes és egy síró ember közül a kutyák minden esetben odamentek a síróhoz és megértést tanúsítottak vele szemben, még akkor is, ha nem ismerték.