Házi tippek fogkő ellen

Amennyiben szeretnénk megőrizni a fogaink épségét, akkor annak érdekében nagyon fontos, hogy a napi többszöri fogmosásról ne feledkezzünk el. Ám ezen kívül másra is oda kell figyelni!

Ehhez nincs szükségünk drága beavatkozásokra, elegendő csak pár otthoni praktikát rendszeresen alkalmaznunk. Amennyiben azt látjuk, hogy elszíneződnek a fogaink, akkor annak a hátterében a legtöbb esetben a felgyülemlett fogkő áll. Melyet érdemes nagyon komolyan venni, hiszen ez nem csak egy esztétikai probléma, hanem komolyan veszélyezteti a fogaink épségét is. A fogkő tulajdonképpen rengeteg elpusztult és elő baktériumból tevődik össze. Amennyiben nem alkalmazunk rendszeres fogmosást, akkor a mikroorganizmusok akár 48 órán belül megkeményedhetnek a fog felszínén. Amennyiben a felgyülemlett fogkövet nem kezeljük megfelelően, akkor az különféle ínybetegségekhez vezethetnek. Ez a probléma sokkal gyakoribb, mint az legtöbben gondolnánk. Ugyanis a felnőttek legalább 95%-át érinti ez a probléma. Amennyiben még a korai stádiumban fellépünk ellene, akkor egyszerűen és könnyedén orvosolható.

Fogkő

Fogkő

Mint már fentebb is említettük a napi és rendszeres fogmosás roppant fontos. A legfontosabb, hogy este lefekvés mindenképp mosunk fogat, hiszen ilyenkor a legveszélyesebb, ha különféle szennyeződések a szánkban maradnak. A fogmosást mindig szabályosan, körkörös mozdulatokkal végezzük. Amennyiben igazán alaposan szeretnénk megtisztíttatani a fogainkat, akkor a fogselyem használata is kötelező. Ugyanis a kis résekbe még a legjobb fogkefék sem tudnak beférkőzni, így ott nyugodtan letelepedhetnek a baktériumok. A következő trükk igazán ízletesnek bizonyul, amely nem más, mint a sajtevés. Étkezés előtt, ha elfogyasztunk egy kis darab érlelt sajtot, akkor az megszünteti a szánkban savtermelő képességet.